Közlekedésbiztonság az új évszakban

A bukósisak életet is menthet!

A Békés Megyei Rendőr-főkapitányság számos rendezvényen, tájékoztatón keresztül informál a biztonságos közlekedés legfontosabb tudnivalóiról.

hirdetés

A legkisebbeknek a Zebra Zsaru program segít, ennek keretében szeptemberben közlekedési ismereteket tanult általános iskolás diákok segítik társaikat és szüleiket több gyalogos-átkelőhelynél, többek között Békéscsabán is. Emellett tanítási órák keretein belül hívják fel a figyelmet a rendőrség munkatársai a balesetmegelőzés különböző módjaira.

hirdetés

Dr. Vargáné dr. Szombati Andrea, a főkapitányság szóvivője a kerékpárral és autóval közlekedők figyelmét szeretné felhívni azokra a helyzetekre, előírásokra, amelyek szintén segítenek a balesetek elkerülésében. A kerékpároknál kötelező felszerelések mindig legyenek rendben, a láthatóság eszközeire különösen figyeljen mindenki, és arra, hogy a jármű műszakilag hibátlanul működjön, mielőtt útnak indulnak vele. Ugyan a láthatósági mellény lakott területen belül csak ajánlott, ahogyan a sisak is, ennek ellenére sokszor életet menthetnek.

Gyerekeknél érdemes lehet előre bejárni azokat az útvonalakat, amerre ők később önállóan közlekedhetnek, felhívni a figyelmüket a közlekedési szabályokra. A példamutatás ezekben a szituációkban nagyon fontos, hiszen ha a szülő szabálytalanul közlekedik, mert fel tudja mérni, hogy azzal az adott pillanatban nem okoz balesetet, azzal a gyermeknek is ezt a mintát adja tovább. Pedig a kicsi nem biztos, hogy legközelebb ugyanolyan jól fel tudja majd mérni a helyzetet.

Az autósoknak elsősorban újra meg kell azt szokni, hogy a reggeli és délutáni órákban az iskolák környékén megnő a forgalom, óvatosabban kell arra járni. A biztonsági eszközök, biztonsági öv, gyermekülés, ülésmagasító használata ugyanúgy évszaktól függetlenül elengedhetetlen. A jól működő fényszóró, fékberendezés szintén kiemelt figyelmet érdemel. Az időjárás-változáshoz ugyanúgy alkalmazkodjunk vezetéskor, haladjunk lassabban, figyelmesebben, ha nem száraz aszfalton közlekedünk.

hirdetés

Szóljon hozzá!

4 + 5 =