Kifáradt a szervezetünk a nyári hónapokban

Fotó: Körös Hírcentrum

A nyári időszak általában tökéletes arra, hogy feltöltődjünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal a friss gyümölcsökből, zöldségekből, és természetesen a napfényből, hogy energiával telve várjuk az új kihívásokat. Viszont ez a nyár inkább lemerítette, mint feltöltötte a tartalékainkat.

Az augusztus nagyon meleg volt, a sok folyadék bevitele, az izzadás felborította az ásványi anyag-raktárainkat. Ezeket, amint tudjuk, pótolni kell. Viszont erre sokszor nem elég az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, étrend-kiegészítőket is érdemes bevetnünk a mielőbbi javuláshoz. A hiányzó anyagok meglátszanak a bőrünkön, a hajunkon, többen panaszkodnak hajhullásra például – árulta el dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke. Erre szintén egy több hetes vitaminkúra talán az egyetlen megoldás.

A tanév kezdetével a gyerekek számára is egy stresszesebb időszak indult el, emiatt ők is hajlamosabbak elkapni a különböző betegségeket. A szakember szerint ugyan sokan kifejezetten a fiatalok immunrendszerét szeretnék erősíteni, viszont a szervezetet egészében kell felkészíteni a hidegebb időre, csak egy részét nem szabad kiemelni. A kicsiknél is érdemes gondoskodni a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelről, ha el vannak látva ezekkel, akkor nekik is könnyebben megy a koncentrálás a tanítási órákon, jobban átvészelik a megfázós időszakot.

Ősszel és télen, mivel kevesebb a friss gyümölcs, előkerülnek a nyár végén eltett befőttek, savanyúságok. Dr. Melczer Mária Ágnes maga is arra biztat mindenkit, hogy akár még most is vágjanak bele a befőzésbe, még most is vannak olyan gyümölcsök, amik egy üvegbe zárva a következő hónapokban vitaminforrást jelenthetnek. Arra azonban figyelmeztet, hogy a tartósítószerekkel óvatosan kell bánni, mert ezekkel akár az ellenkező hatást is el lehet érni, mint amit szerettünk volna.

A szakember emellett mindenkinek javasolja, hogy használja ki az utolsó meleg, napsütéses napokat. Grillezzen zöldségeket, gyümölcsöket a húsok mellé, élvezze a jó időt a családdal, barátokkal, hogy az ősz borongósabb, szürke hangulatát később könnyebb legyen elviselni.

A dr. Melczer Mária Ágnessel készült teljes interjút itt meghallgathatja:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.