Kifáradt a szervezetünk a nyári hónapokban

Fotó: Körös Hírcentrum

A nyári időszak általában tökéletes arra, hogy feltöltődjünk vitaminokkal, ásványi anyagokkal a friss gyümölcsökből, zöldségekből, és természetesen a napfényből, hogy energiával telve várjuk az új kihívásokat. Viszont ez a nyár inkább lemerítette, mint feltöltötte a tartalékainkat.

hirdetés

Az augusztus nagyon meleg volt, a sok folyadék bevitele, az izzadás felborította az ásványi anyag-raktárainkat. Ezeket, amint tudjuk, pótolni kell. Viszont erre sokszor nem elég az egészséges és kiegyensúlyozott táplálkozás, étrend-kiegészítőket is érdemes bevetnünk a mielőbbi javuláshoz. A hiányzó anyagok meglátszanak a bőrünkön, a hajunkon, többen panaszkodnak hajhullásra például – árulta el dr. Melczer Mária Ágnes, a Magyar Gyógyszerészi Kamara megyei elnöke. Erre szintén egy több hetes vitaminkúra talán az egyetlen megoldás.

hirdetés

A tanév kezdetével a gyerekek számára is egy stresszesebb időszak indult el, emiatt ők is hajlamosabbak elkapni a különböző betegségeket. A szakember szerint ugyan sokan kifejezetten a fiatalok immunrendszerét szeretnék erősíteni, viszont a szervezetet egészében kell felkészíteni a hidegebb időre, csak egy részét nem szabad kiemelni. A kicsiknél is érdemes gondoskodni a megfelelő vitamin- és ásványi anyag-bevitelről, ha el vannak látva ezekkel, akkor nekik is könnyebben megy a koncentrálás a tanítási órákon, jobban átvészelik a megfázós időszakot.

Ősszel és télen, mivel kevesebb a friss gyümölcs, előkerülnek a nyár végén eltett befőttek, savanyúságok. Dr. Melczer Mária Ágnes maga is arra biztat mindenkit, hogy akár még most is vágjanak bele a befőzésbe, még most is vannak olyan gyümölcsök, amik egy üvegbe zárva a következő hónapokban vitaminforrást jelenthetnek. Arra azonban figyelmeztet, hogy a tartósítószerekkel óvatosan kell bánni, mert ezekkel akár az ellenkező hatást is el lehet érni, mint amit szerettünk volna.

A szakember emellett mindenkinek javasolja, hogy használja ki az utolsó meleg, napsütéses napokat. Grillezzen zöldségeket, gyümölcsöket a húsok mellé, élvezze a jó időt a családdal, barátokkal, hogy az ősz borongósabb, szürke hangulatát később könnyebb legyen elviselni.

A dr. Melczer Mária Ágnessel készült teljes interjút itt meghallgathatja:

hirdetés

Szóljon hozzá!

17 − = 8