Kilenc éve hunyt el Bujtor István

bujtor Fotó: Inkey Alice

Kilenc évvel ezelőtt ezen a napon hunyt el Bujtor István színész, rendező, vitorlásversenyző, Bud Spencer magyar hangja.

Négy évtizedes pályafutása alatt megannyi színdarabban és filmben szerepelt, talán a legnagyobb sikert az 1980-ban forgatott, “A Pogány Madonna” című filmmel érte el. A filmet 1981-ben mutatták be, melyben Bujtor István Ötvös Csöpi rendőrnyomozót hívta életre. A magyar krimi-akció-vígjáték másik főszereplője Kardos doktor, azaz Kern András volt.

hirdetés

Az alkotás nagy sikert ért el, noha eleinte sokan szkeptikusan, de legalábbis fanyalogva fogadták a „bunyós vígjáték” ötletét. Mára azonban legendássá vált a pofonosztó exzsaru és Kardos doktor kettőse, amely a Pogány Madonna után újabb Csöpi-filmekben szórakoztatta a közönséget -írja a Wikipédia.

Bujtor István több, mint 70 mozi és tv filmet forgatott, legismertebb filmjei: Sándor Mátyás, A pogány Madonna, A három testőr Afrikában, Fekete gyémántok, A Pendragon legenda, A kőszívű ember fiai I-II., Álmodozások kora…

Főbb színházi szerepei:
Petruchio (William Shakespeare: A makrancos hölgy)
Stanley Kowalski (Tennessee Williams: A vágy villamosa)
Bromden, az indián (Ken Kesey: Kakukkfészek)
Lennie (John Steinbeck: Egerek és emberek)
Mike (Frederick Knott: Várj, míg sötét lesz!)
Winston (Jean Kerr: Mary-Mary)

Szinkronszínészként is dolgozott, hangja Bud Spencerrel forrt össze leginkább. Kétség sem férhet hozzá, zseniálisan szinkronizálta Bud-ot. Ujréti László (aki Terence Hill magyar hangja) és Bujtor István nagyon sokat hozzátettek a Bud Spencer és Terence Hill filmek sikereihez Magyarországon.

Bujtor István halálát Candida fertőzés okozta, 2009. szeptember 25-én hunyt el.

Szóljon hozzá!

− 1 = 1