Ifjúsági Olimpia: békéscsabai fiatalok is indulnak

ifjúsági olimpia Fotó: Körös Hírcentrum

Két tehetséges sportoló is képviseli Békéscsabát a 2018-as Buenos Aires-i Ifjúsági Olimpiai Játékokon. Az esemény október 6-18. között kerül megrendezésre, idén már harmadik alkalommal.

hirdetés

Dékány Kinga, az Alföld Vívó Akadémia párbajtőrözője és Apáti Bence, a Békéscsabai Atlétikai Club atlétája szerzett kvalifikációt idén a megmérettetésre. A két fiatalt és edzőiket, Galli Zsoltot és Tóth Sándort Szarvas Péter polgármester, Kiss Tibor alpolgármester, Szigeti Csaba, a Polgármesteri Hivatal Sport Csoportjának vezetője, Márton Anita olimpiai bronzérmes súlylökő és Mitykó Szabina tornász köszöntötte. 

hirdetés

Szarvas Péter beszédében kiemelte, hogy a város büszke, hogy hosszú, kemény és áldozatos munkájukkal Kinga és Bence korosztályuk legjobb sportolói között versenghetnek. Ezzel sokak számára jelentenek inspirációt nemcsak a sporthoz, hanem az élet más területeihez is. Kiss Tibor szintén gratulált a kijutáshoz, elmondta, az utánpótlás-nevelésbe fektetett minden forint megtérül, az ilyen lehetőségekben köszön vissza. Szigeti Csaba arra kérte a sportolókat, legyenek követei Békéscsabának, a saját sportáguknak. A fiatalabb generációnak ugyanolyan példaképei lesznek később, mint most Anita és Szabina.

Az Ifjúsági Olimpiai játékokat (YOG) az olimpiai játékok „fiatalabb” változatának szánták, 14-18 év közötti fiatalok indulhatnak rajta. Az esemény ötletét 2001-ben a Nemzetközi Olimpiai Bizottság elnöke, Jacques Rogge vetette fel. Majd a 2007 júliusában megtartott quatemalavárosi 119. közgyűlésén a NOB engedélyezte a játékok megrendezését. Az ifjúsági olimpia célja, hogy erősítse az olimpiai eszmét, meghatározó vonzerőként jelenjen meg a fiatalok számára, oktató- és nevelő hatást váltson ki – olvasható a Magyar Olimpiai Bizottság honlapján.

A verseny időtartama rövidebb, mint a klasszikus olimpiáé: a nyári verseny 12, a téli maximum 9 napig tart. A létszámot is korlátozzák: a NOB maximum 3500 sportoló és 875 tisztviselő részvételét engedélyezi a nyári játékokon, míg a téli játékokra 970 atlétára és 580 hivatalnokra számítanak. Minden résztvevő országnak legalább négy résztvevőt kell indítani. Az Ifjúsági Olimpiát abban a huszonhat sportágban kell megrendezni, amelyek a 2012-es londoni nyári játékok programján is szerepelnek.

Az egyes sportágakon belül a résztvevők számáról, illetve a kvalifikációs rendről az adott szakszövetségeknek kell dönteni, de a rendezési jogot elnyerő város is tehet javaslatot a sportágakra. Az első nyári játékok rendező városa Szingapúr volt 2010-ben, 2014-ben Nankingban, Kínában zajlott, 2018-ra pedig Buenos Aires, Argentína kapta a rendezési jogot.

 

Szarvas Péter, Kiss Tibor, Szigeti Csaba, valamint a két edző szavaiból itt hallhatnak részletet.

Mitykó Szabina beszámolóját itt hallgathatják meg.

Márton Anita jótanácsait itt hallhatják.

 

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 61 = 63