Rekord létszámú résztvevő a “Megvilágosodás Napján”

Megvilágosodás Napja 2019 / Fotó: Police.hu

Világítás, prizma, fényvisszaverő mellény, lámpafényes felvonulások. Minden eddiginél több kerékpáros vett részt Békés megyében a “Megvilágosodás Napján”, amely a balesetek megelőzése érdekében a láthatóság fontosságára igyekszik ráirányítani a figyelmet.

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg 2018. október 5-én a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a „Megvilágosodás Napját”. Ősszel, amikor rövidülnek a nappalok, egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. A kerékpárosok esetében különösen fontos a láthatóság, hiszen a kerékpárosokat nem védi karosszéria, egy kisebb ütközés is súlyos következményekkel járhat. A „Megvilágosodás Napján” Békés megyében 15 településen 22 üzlet, illetve szerviz várta kedvezményekkel a kerékpárosokat. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság pedig lámpákkal, prizmákkal, fényvisszaverő ajándékokkal igyekezett segíteni a bicikliseknek abban, hogy minél többet tudjanak tenni saját biztonságukért. A rendezvényen idén egy új eszközt is bemutattak, a kerékpáros irányjelző karkötőt, ami magyar találmány. Amikor a kerékpáros kinyújtja a karját és jelzi, hogy kanyarodik, a csuklóján lévő karpánt villogni kezd, így a kerékpáros jobban látható.

A kezdeményezésnek 2001 óta minden évben nagy sikere volt, idén azonban rekord született. A szervizekben, üzletekben 998-an vásároltak lámpát, vagy valamilyen láthatóságot segítő eszközt, illetve javíttatták meg biciklijük világítását. A megye 8 városában meghirdetett esti lámpafényes felvonuláson pedig 929 kerékpáros vett részt. Családok, baráti társaságok, közéleti személyiségek, rendőrök tekerték végig a kijelölt távokat azért, hogy példát mutassanak. A felvonulásokat minden helyszínen ajándéksorsolás követte, amelyen a biciklisek hasznos, a biztonságukat erősítő kiegészítőket nyerhettek. Lehetőség volt arra is, hogy a kerékpárosok regisztráltassák kerékpárjaikat. Békéscsabán, a Csaba Center előtt polgárőrök gravíroztak egyedi azonosító számokat az érdeklődők kerékpárjaiba, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai és a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendészeti ügyintéző szakos hallgatói pedig a „BikeSafe” adatbázisban rögzítették a kerékpárokat. Ezzel a lehetőséggel 92-en éltek, így összesen 2019-en vettek részt Békés megyében a 16. „Megvilágosodás Napján”. A szervezők reménykednek abban, hogy jövőre, 2019-ben a 2019-et is meghaladja majd a résztvevők száma.

 

… hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Police.hu