Rekord létszámú résztvevő a “Megvilágosodás Napján”

Fotó: Police.hu

Világítás, prizma, fényvisszaverő mellény, lámpafényes felvonulások. Minden eddiginél több kerékpáros vett részt Békés megyében a “Megvilágosodás Napján”, amely a balesetek megelőzése érdekében a láthatóság fontosságára igyekszik ráirányítani a figyelmet.

Tizenhatodik alkalommal rendezte meg 2018. október 5-én a Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság a „Megvilágosodás Napját”. Ősszel, amikor rövidülnek a nappalok, egyre többet kell szürkületben, sötétben közlekedni. A kerékpárosok esetében különösen fontos a láthatóság, hiszen a kerékpárosokat nem védi karosszéria, egy kisebb ütközés is súlyos következményekkel járhat. A „Megvilágosodás Napján” Békés megyében 15 településen 22 üzlet, illetve szerviz várta kedvezményekkel a kerékpárosokat. A Békés Megyei Baleset-megelőzési Bizottság pedig lámpákkal, prizmákkal, fényvisszaverő ajándékokkal igyekezett segíteni a bicikliseknek abban, hogy minél többet tudjanak tenni saját biztonságukért. A rendezvényen idén egy új eszközt is bemutattak, a kerékpáros irányjelző karkötőt, ami magyar találmány. Amikor a kerékpáros kinyújtja a karját és jelzi, hogy kanyarodik, a csuklóján lévő karpánt villogni kezd, így a kerékpáros jobban látható.

A kezdeményezésnek 2001 óta minden évben nagy sikere volt, idén azonban rekord született. A szervizekben, üzletekben 998-an vásároltak lámpát, vagy valamilyen láthatóságot segítő eszközt, illetve javíttatták meg biciklijük világítását. A megye 8 városában meghirdetett esti lámpafényes felvonuláson pedig 929 kerékpáros vett részt. Családok, baráti társaságok, közéleti személyiségek, rendőrök tekerték végig a kijelölt távokat azért, hogy példát mutassanak. A felvonulásokat minden helyszínen ajándéksorsolás követte, amelyen a biciklisek hasznos, a biztonságukat erősítő kiegészítőket nyerhettek. Lehetőség volt arra is, hogy a kerékpárosok regisztráltassák kerékpárjaikat. Békéscsabán, a Csaba Center előtt polgárőrök gravíroztak egyedi azonosító számokat az érdeklődők kerékpárjaiba, a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnmegelőzési Osztályának munkatársai és a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendészeti ügyintéző szakos hallgatói pedig a „BikeSafe” adatbázisban rögzítették a kerékpárokat. Ezzel a lehetőséggel 92-en éltek, így összesen 2019-en vettek részt Békés megyében a 16. „Megvilágosodás Napján”. A szervezők reménykednek abban, hogy jövőre, 2019-ben a 2019-et is meghaladja majd a résztvevők száma.

 

… hogy mindenki hazaérjen!

Forrás: Police.hu

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.