Feladatokkal telt a nyár a nemzeti parkban

nyár Az uráli bagoly új vendég a nemzeti parkban. Fotó: Bodnár Katalin / Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület

A Körös-Maros Nemzeti Parkban a korábbi évekhez hasonlóan az idei nyár is mozgalmasan telt. Érkeztek az új állatok, lezajlottak a hagyományos nagyrendezvények.

Tavasszal az ad feladatot a szakembereknek, hogy biztosítsák a vándormadarak vonulását. A nemzeti park nagyon mozaikos terület, szántóföldek közé ékelődtek be azok a szikes puszták, azok a védett részek, amelyek az ég vándorainak jelentenek táplálkozó-, pihenőhelyet – tudtuk meg Boldog Gusztávtól, a park természetvédelmi őrkerület-vezetőjétől. A fészkelés, költés is ekkoriban kezdődik azoknak a madaraknak, amelyek folyamatos lakói az itteni pusztáknak.

A nemzeti park nyáron nagyrészt gazdálkodási tevékenységet folytat. Sokan hihetik, hogy ezek a szakemberek csak a védett területeket járják, és azok értékeire vigyáznak, pedig ennél jóval több feladatuk van. Ősi magyar háziállatfajtákkal kezeltetik (legeltetik) a területeket. A szürkemarhák nagyszerűen karban tudják tartani ezeket a legelőket. A téli takarmányuk, a legelők, a szántók biztosítása, az állatok gondozása mind sok feladatot ad a szakembereknek. Ezek mellett zajlik a természet, az állatvilág megfigyelése. Vizsgálják a fészkek, az élőhelyek állapotát, az új egyedek, fiókák számát. Ezt nevezik biomonitoring tevékenységnek.

A nyár eleji zivatarosabb időszak nagyon jót tett a költésnek. Bár naprakész adatokkal Boldog Gusztáv nem tudott szolgálni, hiszen a kollégái végzik elsősorban a pontos vizsgálatokat, annyi elmondható, hogy a gólyák esetében például jó nyarat zártak. Nem úgy a rovarevő énekes madaraknál, náluk már évek óta drasztikus fogyást figyelnek meg. Ennek több oka lehet, például a vegyszerek folyamatos használata, ami a táplálékukat veszi el. A rovarok fogyása egy másik állatfajra, a denevérre is negatív hatással van, ők is egyre fogynak a környezetünkben.

Különleges, eddig nálunk nem látott madárfaj nem jelent meg ebben az évben. Amire felkapták a fejüket a szakemberek, az a nyár elején érkezett pásztormadár vagy rózsaseregély csapat volt. Ők inváziós madarak, van, hogy tíz évig egyet sem látunk, majd rengeteg érkezik egyszerre. A frissen érő cseresznyét keresik, csak akkor állnak tovább, ha leérett ez a gyümölcs. Ugyan nagy kárt nem tettek a termésben, inkább érdekes volt idén látni őket. Az uráli bagoly megjelenése keltette még fel a figyelmet. Ő a hegyes, sziklás területeken költ általában, viszont úgy tűnik, felénk is egyre inkább terjeszkednek.

Az őszi időszak bőven hoz változást a feladatok tekintetében. A szürkemarhákat Márton nap környékén viszik át a téli szálláshelyükre. A téli legeltetés ezeken a területeken nem preferált, mert a téli felázott talajon a taposással sok kárt csinálhatnak az állatok. A mezőgazdasági munkálatoknak is lassan vége. Ekkor a szakemberek átnézik a területeket, hogy ne maradjon kint semmilyen hulladék, a természetbe nem illő dolog. Ekkoriban kezdődik el a téli tüzelők illegális begyűjtése, amit a nemzeti park munkatársai igyekeznek megakadályozni.

A Boldog Gusztávval készült teljes interjút itt meghallgathatják.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.