Újraszentelték az Evangélikus Nagytemplomot

templom MTI Fotó: Rosta Tibor

Mintegy kilencszáz millió forintos kormányzati támogatással újult meg a békéscsabai Evangélikus Nagytemplom. Ezzel együtt a külvárosi, jaminai templom is felújításra került és evangélikus ifjúsági központ is épült a városban.

hirdetés

A nagytemplomot szombaton szentelte újra Kondor Péter, a Déli Evangélikus Egyházkerület püspöke. Az ünnepségen elhangzott, az épület Közép- és Kelet-Európa legnagyobb evangélikus temploma – írja az MTI. Kutyej Pál igazgató-lelkész elmondta: a 3500 ülőhelyes templomot 550 millió forintból restaurálták. A homlokzati és belső felújítás mellett lecserélték az elektromos vezetékeket. Megoldották az eddig a tetőről a falakra folyó víz elvezetését is, és restaurálták a templom szobrait.

hirdetés

A hagyományosan evangélikus Békéscsabán jelenleg több mint tízezres evangélikus közösség él. A török dúlás során elnéptelenedett vidékre 1718-ban költöztek a felvidékről szlovák evangélikusok. Ők vallásszabadságot és földet kaptak. A templomban a mai napig hetente tartanak szlovák nyelvű evangélikus istentiszteletet. A közösség eredetét jelzi az is, hogy egyedülálló módon még mindig az úgynevezett Tranoscius-féle énekeskönyvet használják. Sokan konkrétan azokat a példányokat, amelyeket még őseik hoztak magukkal.

A betelepülők templomot építettek maguknak, de rövid időn belül olyan sokan lettek, hogy az többszöri bővítés után sem tudta kiszolgálni a közösség igényeit. Ezért megvásárolták a templomukkal szemközti telkeket és 1807-ben elkezdték építeni a nagytemplomot a kicsivel szemben. A templomot végül csak 1824-ben fejezték be, mert a napóleoni háború miatt elértéktelenedett pénzük nem volt elég, és újabb gyűjtést kellett szerveznie a közösségnek.

Az épületet azóta többször is felújították, legutóbb az 1978-as földrengés után kellett helyreállítani, amikor megrepedt a kupolája. A jaminai templomot szintén kívül-belül felújították, emellett egy régi magtárból kétszintes centrumot alakítottak ki a gyülekezet ifjúsági csoportjainak – tette hozzá Kutyej Pál.

Forrás: MTI

Kutyej Pállal a felújítás kezdetekor beszélgettünk a Körös Hírcentrum stúdiójában. A felvett interjút itt meghallgathatják.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 56 = 61