Ismét üléseztek a békési képviselők

képviselők Fotó: Békés-Dánfok Üdülőközpont

Október végén Békésen is megtartották soron következő ülésüket a képviselők. Többek között meghallgatták a Madzagfalvi Napokat értékelő beszámolót, döntöttek pályázatbeadásról és értekeztek a település 2017. évi környezeti állapotáról.

hirdetés

A Madzagfalvi Napok idén is sikeres volt – ezt mindenképpen le kell szögezni – tudtuk meg Izsó Gábortól, Békés polgármesterétől. A hagyományos rendezvényekre igény van a lakosság részéről. Folyamatosan érkeznek a megújulás iránti igények is, ennek szintén igyekeznek minden évben eleget tenni. Talán az eddigiek közül az idei rendezvény volt a leglátogatottabb. Jó koncertek, jó kísérőprogramok valósulhattak meg.

hirdetés

A Dánfoki Üdülőközpont 2018-as tevékenységéről, a tapasztalatokról szintén hallhattak egy beszámolót a képviselők. Erre azért van szükség, mert az intézmény önkormányzati tulajdonban van. Ebben az évben a város is üzemeltette, és az eredmények alapján ez a jövőben is így marad. Mind a kihasználtságot, mind a rendezvények számát, mind a bevételeket tekintve jó szezont zártak. Több vándortábor helyszíne volt a központ, ami fellendítette Békés és környéke aktív turizmusát. Ez a tervek szerint jövőre még tovább bővül. Pályázati forrásból pedig a helyszínen megvalósítható nagyrendezvények köre is bővül, ugyanis egy nagy rendezvénysátrat tudnak majd felállítani.

Fejlesztések szintén szerepeltek a napirendi pontok között. Egy TOP-os pályázat keretében szeretné felújítani az önkormányzat az Epreskerti óvodát. Összesen 55 millió forintból korszerűsítenék az intézmény épületét. Elképzelések szerint megvalósulna az utcafronti kerítés újjáépítése, parkolóhelyek és új kerékpártárolók kialakítása, modern udvari játékok telepítése, csapadékvíz-elvezetés. Az épület belsejét is érintené a felújítás. Így a melegítő-tálaló konyha, vizesblokkok, szennyvízrendszer felújítása, belső padlóburkolatok cseréje és a csoportszobák felújítása is szerepel a koncepcióban. A pályázati összköltség 54,9 millió forint, támogatás esetén önerőt nem igényelne az önkormányzattól. A közelmúltban az épület már kapott egy külső szigetelést, most nagyrészt belső munkálatokról lenne szó.

Egy pozitív hírről is beszámolt a polgármester: 2018-ban Minősített Könyvtár címet nyert a békési Püski Sándor Könyvtár. Azért fontosak ezek az elismerések, mert maga az intézmény is fontos munkát végez. Gyerekeknek külön könyvtárat tartanak fent, minden héten valamilyen érdekes előadással igyekeznek a békésieket becsábítani. Ma az internet és az e-könyv világában nincs könnyű dolguk, ezért kell őket megbecsülni.

hirdetés

Szóljon hozzá!

51 + = 56