Nem száll be a Porsche 2021-ben a Forma-1-be

porsche Fotó: Jacsek Mihály

Különféle források megerősítették: a Porsche egyértelműen és véglegesen lezárta azt a kérdést, hogy beszálljanak-e a Forma-1-be. Egyszerűsített hibrid technológia nélkül a dízelbotrány után nem éri meg nekik az, hogy elköteleződjenek a királykategória felé.

Hivatalosan még a Porsche nem adott ki erről közleményt, és az esély is csekély volt: a 2021-től tervezett motorszabályzás azon részét megtorpedózták, hogy egy egyszerűbb hibrid hajtás legyen MGU-H nélkül, így a német cég beszállási esélyeit nullára sikerült redukálni. A szakértők is kételkednek abban, hogy esetleg 2022-re ebben megegyezés szülessen, pedig a FIA azon dolgozik, hogy elfogadtassa ezen elképzelést a jelenlegi motorgyártókkal, tehát a Mercedes, Ferrari, Honda és Renault kvartettel. Ők mindannyian ragaszkodnak az MGU-H-hoz. Az az érvük, hogy enélkül egy teljesen új motort kell tervezniük, ami miatt nehezen lenne kivitelezhető bármiféle költségcsökkentési kísérlet. A szerkezet energiát nyer a kipufogógázokból, és az MGU-K -val kiegészülve 163 lóerőnyit táplál vissza a rendszerbe. Az MGU-K pedig a fékezés során nyer energiát.

Egy belsős VW informátor ennyit árult el: “Egyszerűen rossz volt az időzítés ahhoz, hogy beszálljanak.”

Milliárdokat vesztett a cég a dízelbotrány miatt, és komolyan fejlesztik a jövő meghajtásának a technológiáit, így nincs már játéktér a nagydíjakon történő parádézásra. A döntés miatt széthullik a Porsche LMP1-es csapata is, akik a Nürburgring rekorder 919 Hybridet is építették. Ugyan 2017 júliusában elkezdtek egy nagy teljesítményű motor fejlesztését, de azt 2018 elején leállították. Az egykori LMP1-es csapatvezetés a jövőben pedig a GT-s és a Formula E programra koncentrál majd, jelentősen csökkentett személyzeti állománnyal.

Forrás: Racingline.hu

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.