30 éves jubileumot ünnepel a Gyulai Big-Band

big-band A Gyulai Big-Band Gyula rendezvényein rendszeres fellépő. Kép: Gyulai Várszínház

Egy nagy dobásra, vagy inkább egy nagy koncertre készül november végén a Gyulai Big-Band. A 30 éves fennállást, a 30 éves közös zenei múltat ünneplik és osztják meg a közönséggel.

Kepenyes Pál, a zenekar vezetője annak idején nem úgy képzelte, hogy egy ilyen típusú együttesben fog kikötni. Nem érdekelte sem a műfaj, sem a szaxofon. De a sorkatonai szolgálat alatt összeismerkedett mindkettővel, és azóta elválaszthatatlanok. A szolgálat után döntött úgy, hogy Békéscsabára hazatérve maga is alapít a környéken egy big band-et. Nekiállt összekeresni a szükséges zenészeket, erre elég szigorú szabályok vonatkoznak. Kellett négy trombita, négy harsona, öt szaxofon, egy basszus (gitár vagy bőgő), egy akkordgitár, egy dob és egy zongora. Összesen tehát 17 tagú egy ilyen együttes. A zenei műveket is erre a 17 hangszerre kell hangszerelni.

hirdetés

1988-ban a zeneiskola tanáraiból, növendékeiből állt össze a zenekar első verziója. Idővel a fiatalok elkerültek egyetemre, más városokba költöztek, helyettük mások érkeztek. Azóta is folyamatos feladat a zenészek keresése. A 17 tagot fent kell tartani, mert ha egy hangszer is hiányzik, elveszti a lényegét a hangzás. Kepenyes Pál kiemelte, hogy soha senkit nem küldött el azért az együttestől, mert talált volna tehetségesebbet, jobbat helyette. Mindenki azért ment el, mert ő maga így döntött. Összesen 70-80 zenész fordult már meg a Gyulai Big-band-ben.

Az induláskor maga a kotta volt nagy ritkaság és érték ezeknél az együtteseknél. A Gyulai Big-Bandnél is úgy kezdték, hogy megvolt három kotta, majd jöhettek a zenészek. Azóta közel ötszáz kottája gyűlt össze a zenekarnak. Ma például már van egy hangszerelőjük is, aki egy zenét hallva képes abból kottát írni az együttesre.

Több fellépésük volt már az elmúlt években, fesztiválokon, minősítő versenyeken mutatták meg, mit tudnak, határon innen és túl is. Viszont sosem törekedtek arra, hogy a műfaj legjobbjai legyenek. A zenészek inkább csak élvezik egymás társaságát, a jó zene köti össze őket. Legközelebb november 30-án egy kétszer 45-50 perces koncerttel örvendeztetik meg a rajongókat a gyulai Vigadóban. Lesznek meglepetések, régi dalok, fiatal tehetségek, és persze a 30 éves Gyulai Big-Band.

A Kepenyes Pállal készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

37 − = 30