Szellemgalaxis bukkant fel a Tejútrendszer peremén

szellemgalaxis Fotó: imperial.ac.uk

Hatalmas “szellemgalaxis” feltérképezésére került sor az Európai Űrügynökség (ESA) Gaia űrszondája adatai alapján a Tejútrendszer peremén. Az Antlia 2-re (vagy Ant 2) keresztelt objektumot eddig nem sikerült felfedezni. Egyrészt nagyon kis sűrűsége miatt, másrészt azért, mert tökéletes “fedezékben” van a Tejútrendszer lemezének köde mögött.

Az Antlia 2 egy törpegalaxis. Amikor az univerzum kezdeti szakaszában a szerkezetek elkezdtek kibontakozni, a törpegalaxisok voltak az első formálódó galaxisok. Így legtöbb csillaguk öreg, kis tömegű és fémekben szegény. Galaxisunk többi ismert törpegalaxisához képest azonban az Ant 2 óriási. Olyan nagy, mint a Nagy Magellán-felhő, vagy az egész Tejútrendszer egyharmada.

Ami az Ant 2-t még szokatlanabbá teszi, az a nagyon halvány fénye. A Nagy Magellán-felhőhőz képest tízezerszer halványabb. Tehát vagy túl nagy a fényéhez képest vagy túl halvány a méretéhez képest.
“Ez egy szellemgalaxis. Az ilyen nagy kiterjedésű objektumokat, mint az Ant 2, egyszerűen nem láttuk korábban. A felfedezés csak a Gaia adatainak minősége révén volt lehetséges” – mondta Gabriel Torrealba, a kutatás eredményeit bemutató tanulmány társszerzője. A Gaia folyamatosan monitorozza a Tejútrendszer körüli mozgásokat, égitesteket.

Egy tajvani, brit, amerikai, ausztrál és német csillagászokból álló nemzetközi csoport vizsgálta át a Gaia adatait, így bukkantak a különleges galaxisra. Az eredményekről a kutatásban résztvevő Cambridge-i Egyetem holnapján számolt be. Az ESA Gaia missziója révén készült el a világ eddigi legnagyobb csillagkatalógusa: több milliárd csillag, galaxisok és más égitestek, az éjszakai égbolt háromnegyede szerepel a lexikonban.

A szakértők megállapították, hogy az Ant 2 sohasem kerül túl közel a Tejútrendszerhez, mindig legalább 40 kiloparszek, vagyis 130 ezer fényévnyi távolságra van. Sikerült megállapítani a szellemgalaxis tömegét is, amely jóval kisebb volt, mint amekkorára egy ekkora objektum esetében számítottak.

“A legegyszerűbb magyarázat az Ant 2 kis tömegére az, hogy szétszedi a Tejútrendszer árapálycsóvája. Nincs azonban magyarázat a galaxis méretére. Normál esetben, amikor a galaxisok tömeget veszítenek a csóva hatására, zsugorodnak, nem növekednek” – fejtette ki Sergey Koposov, a Carnegie Mellon Egyetem kutatója. Ez viszont azt jelentheti, hogy az Ant 2 hatalmasnak született. A kutatócsoport most azt próbálja kideríteni, milyen folyamat idézte elő ezt a nagy kiterjedést.

Forrás: MTI

Szóljon hozzá!

77 + = 86