“Központi kérdés, hogy jót együnk!” – megjelent a hírlap szakácskönyve

hírlap Fotó: Körös Hírcentrum

Idén is kiadta már hagyományosnak számító szakácskönyvét a Békés Megyei Hírlap. A Hétköznapok és ünnepek ételei olvasóink receptjei alapján, ahogyan címe is mutatja, a családok kedvenceit vonultatja fel.

hirdetés

A könyv lapjain a beküldött receptek mellett az elkészült ételek fotóit is megtalálják az érdeklődők. A kiválasztott recepteket mesterszakácsok és -cukrászok készítették el, ezekről készültek a fényképek. Tehát az olvasó valóban azt a végeredményt fogja kapni, amit lát. Körülbelül 400 recept érkezett az olvasóktól, ebből nagyjából 140-et tudtak betenni a kötetbe. Megközelítőleg 800 féle alapanyagot használtak fel – árulta el Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetségének alelnöke és csapata.

hirdetés

A hagyományok mellett az újítás is szerepet kapott az idei szakácskönyvben. Ezúttal például a tartalomjegyzékkel találkozik először az olvasó. Ha valamelyik étel neve megfogja, egyből oda tud lapozni. Megjelent benne új irányzatként a ma nagyon divatos street food étel. Majd a végén egy kis szójegyzék is helyet kapott, ami a szakácsok lexikális tudását bővíti. Például kiderül, mi pontosan a street food. Több olvasót meghívtak még a bemutató előtt, hogy maga alkossa meg az ételt, amit benevezett a BSZC Zwack tagiskolájában, a szakácskönyv konyháján. Ez a mozzanat is szorosabbra fűzte a kapcsolatot az olvasók és a szakácsok között.

hírlap
Prohászka Béla is fontos szerepet játszott a könyv elkészítésében. Fotó: Körös Hírcentrum

Pocsaji Richárd, a lap főszerkesztője köszöntő beszédében hangsúlyozta, nehéz évről évre új tematikát találniuk. Viszont az olvasók mindig hihetetlenül sok receptet küldenek, amiből könnyű utána dolgozni. Ez a kiadvány “egyszerre tiszteli a hagyományokat, épít azokra, ugyanakkor megmutatja a jövő technikáit, módszereit”. A főszerkesztő mindenkinek azt kívánta, hogy olvassák, használják a könyvet, legyen bátran foltos, szakadozott, hiszen akkor jó munkát végeztek a készítői.

Dr. Takács Árpád, a Békés Megyei Kormányhivatalt vezető kormánymegbízott arról szólt, hogy a könyvet tulajdonképpen nagyon különböző végzettségű, érdeklődési körű emberek alkották meg, akik talán sosem találkoztak egymással. Egy közös szenvedélyük van, a főzés. A szakembereknek pedig az egészség, az egészséges táplálkozás a szívügyük, ez is megjelenik a könyvben.

Dr. Kulcsár László, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara megyei elnöke azzal a fordulattal indította beszédét, hogy a magyar emberhez a hasán át vezet az út. Emellett nyitottak, vendégszeretőek vagyunk, szívesen barátkozunk. Minden családban központi kérdés, hogy jót egyenek. A rendszerváltás óta a magyar gasztronómia sok jellegzetességet vett át más nemzetektől, ahogyan a környező országok is merítettek a magyar konyhaművészetből. A helyi agrárium pedig elősegítette azt, hogy Békés megye az élen jár a gasztronómia tekintetében.

A könyvbemutatón készült hangfelvételt itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 3 = 3