A modern ember idejében is élt még a szibériai “unikornis” nevű orrszarvú

orrszarvú Így néz ki a kihalt orrszarvú csontváza. Fotó: Igor Doronin / BBC.com

Ez a kihalt orrszarvú faj legalább 39 ezer évvel ezelőttig létezett, azaz jóval tovább, mint azt eddig vélték. Az állat hosszú tülköt viselt az orrán.

Új bizonyítékok szerint a megtermett állat valószínűleg azért halt ki, mert táplálkozását tekintve túl válogatós volt – olvasható a BBC hírportálján. A tudósok szerint ha sikerül többet megtudni az Elasmotherium sibericum orrszarvúféle kihalásáról, az segíthet megmenteni a Földön még élő rinocéroszokat.

hirdetés

Az orrszarvú jelenleg a kihalás szélén áll, mivel élőhelyükre különösen érzékenyek – mondta Adrian Lister, a londoni Természettudományi Múzeum kutatója, a tanulmány vezetője. “Bármilyen változás következik be a környezetükben, az veszélyt jelent számukra. És természetesen azt megtanultuk a fosszíliákból, hogy ha egy faj egyszer eltűnik, akkor ennyi, akkor az örökre eltűnt” – fogalmazott a szakértő.

hirdetés

A becslések szerint a négy tonnát nyomó, fején különleges tülköt viselő állat egészen 39 ezer évvel ezelőttig, a modern emberrel egy időben élt a Földön. Eddig úgy vélték, az Elasmotherium sibericum 200-100 ezer éve kihalt. Huszonhárom példány maradványain végeztek radiokarbonos kormeghatározás. Ez alapján a tudósok arra jutottak, hogy a jégkorszaki óriás egészen 39 ezer évvel ezelőttig létezett Kelet-Európában és Közép-Ázsiában.

Első alkalommal vontak ki ősi rinocérosz DNS-t is, amelyből kiderült, hogy a rinocéroszok modern csoportjától mintegy 40 millió évvel ezelőtt vált el. A kutatók megvizsgálták az állatok fogait, és megállapították, hogy erős, száraz füvet legeltek. “Olyanok voltak, mint valami prehisztorikus fűnyíró. Csak legeltek” – mondta Lister. A rinocérosz étrendje okozhatta kihalását is. Amikor a Föld kezdett felmelegedni, és mintegy 40 ezer éve befejeződött a jégkorszak, a füves területek zsugorodni kezdtek, a kihalás szélére sodorva a szibériai állatot. Több száz nagy emlősfaj tűnt el az utolsó jégkorszakot követően a klímaváltozás, a növényzet csökkenése és az emberi vadászat miatt.

Ma már csak öt rinocéroszfaj él a Földön. Az évtizedek óta folyó orvvadászat és az élőhelyük csökkenése miatt azonban csak nagyon kevés példány maradt életben a természetvédelmi parkokon és rezervátumokon kívül. A keskenyszájú orrszarvúból (Diceros bicornis) jelenleg mintegy 5000-5400 példány él. Indiai orrszarvúból (Rhinoceros unicornis) 3500, szumátrai orrszarvúból (Dicerorhinus sumatrensis) mintegy 100 él. Jávai orrszarvúból (Rhinoceros sondaicus) csupán 67 példány, északi szélesszájú orrszarvúból (Ceratotherium simum cottoni) pedig mindössze két nőstény példány él Afrikában.

A fosszilizálódott rinocéroszmaradványok tanulmányozása révén a kutatók többet megtudhatnak a Földön egykor élő prehisztorikus rinocéroszfajok sorsáról. És arról, hogyan alkalmazkodtak a klímaváltozáshoz és az emberek által gyakorolt nyomáshoz – írja az MTI.

 

hirdetés