Egy álomból indult a 300-as hangverseny

300 Összeállt a 300 énekes. Fotó: bekescsaba.hu

Kutyejné Ablonczy Katalin, a Szeberényi Gusztáv Adolf Evangélikus Gimnázium kollégiumának vezetője már gyermekkorától kezdve énekelt kórusban, azóta meghatározó része az életének a zene. Így nem is volt kérdés, hogy milyen formában vesz részt Békéscsaba 300. születésnapjának megünneplésében.

hirdetés

A megyeszékhelyen 22 éve vezet kórust, a Békéscsabai Evangélikus Vegyeskarral kezdett. Azóta két másik kórusa is lett, de az elmúlt években volt, hogy négyet vezetett egyszerre. A gimnáziumban 21 éve dolgozik, ezért hozzá tartozik az Ifjúsági Vegyeskar is, valamint 10 éve alapította meg a Calandrella Kamarakórust. Viszont átfedés lehet a kórusok között, van olyan diákja, aki helyet kapott például a Calandrellában is.

hirdetés

Kutyejné Ablonczy Katalin azt is megosztotta, hogy karnagyként nagyon előre kell gondolkodnia. Hiszen egy gimnázium életében például az ünnepek meghatározóak, egy evangélikus iskolában az egyházi ünnepek. A repertoárt is ezek határozzák meg. Mindhárom kórus minősítve van, ezekre a minősítő hangversenyekre is fel kell készülni. Az Evangélikus Vegyeskar általában egyházi énekeket énekel, de néha népdal-feldolgozásokat is választanak. A szlovák gyökerek miatt egy-egy szlovák dalt is elő szoktak adni a szlovák kórustalálkozókon. A Calandrella repertoárjában is sok az egyházi ének, de ez a kórus a felkérések sokszínűsége miatt többféle stílusban is ad elő dalokat.

300
A felújított templom csodás díszlete volt a hangversenynek. Fotó: bekescsaba.hu

A Békéscsaba 300 emlékév szervezésébe a kórusok révén a kezdetektől bekapcsolódott. Elmondása szerint egy ilyen volumenű rendezvényt nem is lehet énekszó nélkül elképzelni. Ezt a városvezetők is tudták. Részt vettek az Ajtók kitárulnak című előadásban, énekeltek a csabaiak bevonulásakor a nyári fesztiválon, majd természetesen a záró, 300 év 300 hang című hangversenyen.

A záróprogram ötletét tulajdonképpen egy álom hozta meg. A karnagy megálmodta, hogy 300 ember énekel a felújított Evangélikus Nagytemplomban. 2017 tavaszán érkezett az álom, majd másfél év tervezés és készülés után megvalósult egy hihetetlen rendezvény. Sutyinszki János békéscsabai zeneszerző külön erre az alkalomra feldolgozott három, a régi Tranosciusból még ma is énekelt éneket. Ő nagyon szereti a fúvószenekart, ezért adott volt a Körösparti Vasutas Koncert Fúvószenekar bevonása is. A fúvósok mellé bevonták még a Békés Megyei Szimfonikusok Kamarazenekart is.

Hatalmas munka volt összehozni ezt a hangversenyt. Miután elkészültek a művek, februárban indultak heti rendszerességgel a kóruspróbák. Csak a gyerekek voltak több mint 130-an. Őket össze kellett hangolni a karnagyokkal és a zongorakísérettel. Ki kellett találni, mennyi a még végighallgatható műsoridő. A zeneművek kiválasztása is komoly feladat volt, mert szerették volna összekapcsolni a 300 évet. Ezért a letelepedéssel kortárs művek hangzottak fel. De a végére minden tökéletesen összeállt, több mint 300 énekes gyűlt össze. Végeztek a nagytemplom felújításával is, tehát az álom valóra válhatott.

A Kutyejné Ablonczy Katalinnal készült interjút itt meghallgathatják:

 

A hangversenyről készült beszámolónkat itt olvashatják el.

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

63 − 59 =