Várja az érdeklődőket az új Kollabor

kollabor A Kollabor kialakítása is segített a Minősített Könyvtár cím elnyerésében. Fotó: Békés Megyei Könyvtár / Facebook

November közepén végre a nagyközönség előtt is megnyílt a Békés Megyei Könyvtár új tere, a Kollabor, ahová a kísérletezni, tanulni vágyókat várják. Szakkörök, diákcsoportok vehetik majd igénybe az új élményközpontot.

November 12-én nyílt meg hivatalosan a Békés Megyei Könyvtárban a Kollabor Élménypedagógiai Központ. A Kollabor a megyei könyvtár és az Életfa Kulturális Alapítvány együttműködésének köszönhetően jött létre. Azzal a céllal, hogy fiatalok számára megfelelő környezetet biztosítson az alkotásra, kísérletezésre és készségeik fejlesztésére.

Szarvas Péter polgármester köszöntőjében kiemelte, hogy a Kollabor a lehető legjobb helyen van a könyvtár épületében, ahol amúgy is tudásszerzésre és tanulásra van lehetőség. Rakonczás Szilvia, a Békés Megyei Könyvtár igazgatója hangsúlyozta: a Kollaborhoz hasonló „makerspace” szolgáltatás egyedülálló a hazai könyvtárak között. A megnyitón a résztvevők megtekinthették az élményközpont 3D-nyomtatóit, robotikai eszközeit, valamint a konyhai foglalkoztató teret is – írja a könyvtár honlapja.

Az átadó részben azért volt különleges, mert azzal egy időben derült ki, hogy minősített könyvtár lett az intézmény. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma pályázatára a Békés Megyei Könyvtár önértékelést, illetve a minőségirányítási munkát bemutató beszámolót készített. Tevékenységüket helyszíni látogatás során könyvtári, valamint minőségmenedzsment-szakértő vizsgálta.

A Minősített Könyvtár címmel járó díszes oklevelet november 13-án az Emmi Akadémia utcai székházának Tükörtermében vette át Rakonczás Szilvia. Az intézmény öt évig birtokolhatja a címet, amelyet 15-en kaptak meg, ebből négy könyvtár Békés megyei: a csabai mellett a Békés Városi Püski Sándor Könyvtár, a gyomaendrődi Határ Győző Városi Könyvtár és a szarvasi Tessedik Sámuel Múzeum és Szárazmalom Városi Könyvtár.

A Rakonczás Szilviával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.