Túl gyorsan pusztulnak a Föld élőlényei

föld

A Föld növény- és állatvilága a dinoszauruszok alkonya óta nem látott ütemben pusztul – figyelmeztet Cristiana Pasca Palmer, az ENSZ Biodiverzitási Egyezményének (CBD) teljesítéséért felelős ENSZ-titkárság vezetője.

Palmer az egyiptomi Sarm es-Sejkben csütörtökön véget ért ENSZ Biodiverzitási Konferenciát követően adott interjút a BBC Newsnak. Ebben összegezte mindazokat a globális erőfeszítéseket és az egyes emberek szintjén megvalósítható életmódbeli változtatásokat, amelyek segítenek a természet további kiszipolyozásának megakadályozásában.

Palmer szerint a bolygó növény- és állatvilágának sokszínűsége – a biodiverzitás – olyan tőke, amelynek elvesztését nem engedheti meg magának az emberiség. Ha elveszítjük a biológiai sokféleséget, azzal tönkretesszük az embert életben tartó hálózatot. “Csendes gyilkosnak szoktam nevezni a biológiai sokféleség csökkenését, mivel a hatása nem olyan látványos, mint a klímaváltozásé. Ám sok tekintetben sokkal veszélyesebb annál” – jegyezte meg az ügyvezető titkár.

Komoly kihatással van a bolygó egészségére, hogy az emberek mit esznek. “Nem azt mondom, hogy mindenkinek vegetáriánussá kell válnia. Ugyanakkor meg kellene értenünk, hogy a húsfogyasztásunk hozzájárul az éghajlatváltozáshoz. Ez pedig hatással van a természetes élőhelyekre és ökoszisztémákra” – mutatott rá Palmer.

Ma már egyre jobban visszakövethető a különböző termékek származási helye. Legyen szó a bútorkészítéshez használt faanyagról vagy a boltokban kapható élelmiszerekről. “A vásárló tájékozódhat. Vegyünk például egy tonhalas szendvicset. Honnan érkezik a tonhal, a klímaváltozás más tényezők fenyegette élőhelyről?” – magyarázta.

Az ügyvezető titkár szerint az apró növények és állatok épp olyan fontosak, mint látványosabb, népszerűbb társaik. Gyakran kérdezik tőle, hogy miért kellene azzal foglalkozni, ha egy lepkefaj kipusztul az Amazonas-medencében, vagy egy apró bogárfaj örökre eltűnik a Földről. “Amikor elveszítjük ezeket a fajokat, akkor a természet nagyobb rendszerében betöltött szerepüket is elveszítjük” – magyarázta Palmer.

Hangsúlyozta, hogy a biológiai sokféleség csökkenését megakadályozó intézkedésekhez széleskörű konzultációra van szükség az üzleti világ szereplőinek. Ebbe be kell vonni az őslakos népeket és a civil társadalmat. A november 13-án kezdődött és csütörtökön véget ért Sarm es-Sejk-i Biodiverzitási Konferenciára a világ 196 országából érkeztek résztvevők – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.