Szűcs Tamás: Nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában

Szűcs Tamás / Fotó: Facebook

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Szűcs Tamás úgy látja, nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában. A pedagógusok túlterheltsége és a rendezetlen bérek miatt, néhány éven belül nem lesz, aki tanítson.

hirdetés

A PDSZ nemrégiben aláírásgyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy csökkenjen a pedagógusok túlterhelése, és rendezzék az ágazatban dolgozók bérét.

Szűcs Tamás úgy fogalmazott: A kötelező óraszámok visszaállítása időszerű lenne, hiszen 2013-óta a pedagógusok terhelése nagyon megnövekedett, emellett a ki nem fizetett túlmunka is komoly problémát jelent. Ha a mostani törvénymódosító javaslatok elfogadásra kerülnek, a magyar munkavállalók általános kiszolgáltatottsága nagy mértékben megnő majd. A magyar munkavállalóknak a jogi védettsége munkaidő keretben az európai átlagtól 2010 óta egyre inkább leszakad. Egy 2010-es felmérés alapján heti 51,5 órát dolgoznak átlagban a pedagógusok, azóta ez a szám emelkedett, hiszen nőtt a tevékenységszám. Hosszútávon nem lehet megoldás a létszámában fogyó munkaerő kizsigerelése.

A PDSZ elnöke a Körös Hírcentrum kérdésére azt is elmondta, ha nem történik érdemi változás, minőségromlás jelentkezhet az oktatásban.

Hogy egy példával érzékeltessem, becsléseim szerint 100 tanár munkáját 65-70 tanár látja el évek óta. Ha nem rendezik a béreket, nem lesz ki tanítson. Egy kezdő főiskolai végzettségű tanár nem keres többet, mint a garantált bérminimum. A minőségbeli hiányosságok már most látszanak, főleg az állami oktatásban. A kormányzati kerekasztal résztvevői nem tudják előrevinni a dolgot, érdemi változás nem történik. Nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában. Az egész struktúra kiszolgáltatott helyzetbe kerül a centralizáció által, ezért stratégiai lépésekre lenne szükség.

A PDSZ azt is szeretné elérni, hogy legalább 50%-os illetményemeléssel rendezzék az oktatásban közalkalmazotti bértábla alapján besorolt munkavállalók bérét is.

A technikai dolgozók az oktatásban, még mindig a közalkalmazotti bértábla szerint vannak besorolva. Egy részüknek lehetne segíteni azzal, hogy legalább 50%-al megemelnék a bérüket, de még így is nagyon sokan kimaradnának abból, hogy a garantált bérminimumot meghaladó fizetést kapjanak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országszerte szervez pedagógusfórumokat, illetve utcai fórumokat. Igyekeznek felhívni a figyelmet a fentebb említett problémákra, nem csak a pedagógusok, de a szülők irányába is.

Szűcs Tamás kiemelte: Békés megyében igen nagy a pedagógus hiány, nagyobb az országos átlagnál. Részben ezért is látták fontosnak egy gyulai fórum szervezését. A fórum Gyulán az Erkel Ferenc Gimnázium könyvtárában kerül megrendezésre december 6-án (csütörtökön) 15 óra 30 perctől.

A Szűcs Tamással készült telefonos interjúnk itt meghallgatható:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot a Facebookon is!

 

hirdetés