Szűcs Tamás: Nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában

Szűcs Tamás / Fotó: Facebook

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének elnöke Szűcs Tamás úgy látja, nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában. A pedagógusok túlterheltsége és a rendezetlen bérek miatt, néhány éven belül nem lesz, aki tanítson.

A PDSZ nemrégiben aláírásgyűjtésbe kezdett. Céljuk, hogy csökkenjen a pedagógusok túlterhelése, és rendezzék az ágazatban dolgozók bérét.

Szűcs Tamás úgy fogalmazott: A kötelező óraszámok visszaállítása időszerű lenne, hiszen 2013-óta a pedagógusok terhelése nagyon megnövekedett, emellett a ki nem fizetett túlmunka is komoly problémát jelent. Ha a mostani törvénymódosító javaslatok elfogadásra kerülnek, a magyar munkavállalók általános kiszolgáltatottsága nagy mértékben megnő majd. A magyar munkavállalóknak a jogi védettsége munkaidő keretben az európai átlagtól 2010 óta egyre inkább leszakad. Egy 2010-es felmérés alapján heti 51,5 órát dolgoznak átlagban a pedagógusok, azóta ez a szám emelkedett, hiszen nőtt a tevékenységszám. Hosszútávon nem lehet megoldás a létszámában fogyó munkaerő kizsigerelése.

A PDSZ elnöke a Körös Hírcentrum kérdésére azt is elmondta, ha nem történik érdemi változás, minőségromlás jelentkezhet az oktatásban.

Hogy egy példával érzékeltessem, becsléseim szerint 100 tanár munkáját 65-70 tanár látja el évek óta. Ha nem rendezik a béreket, nem lesz ki tanítson. Egy kezdő főiskolai végzettségű tanár nem keres többet, mint a garantált bérminimum. A minőségbeli hiányosságok már most látszanak, főleg az állami oktatásban. A kormányzati kerekasztal résztvevői nem tudják előrevinni a dolgot, érdemi változás nem történik. Nagyon nagy gond van az oktatásban és a munka világában. Az egész struktúra kiszolgáltatott helyzetbe kerül a centralizáció által, ezért stratégiai lépésekre lenne szükség.

A PDSZ azt is szeretné elérni, hogy legalább 50%-os illetményemeléssel rendezzék az oktatásban közalkalmazotti bértábla alapján besorolt munkavállalók bérét is.

A technikai dolgozók az oktatásban, még mindig a közalkalmazotti bértábla szerint vannak besorolva. Egy részüknek lehetne segíteni azzal, hogy legalább 50%-al megemelnék a bérüket, de még így is nagyon sokan kimaradnának abból, hogy a garantált bérminimumot meghaladó fizetést kapjanak.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete országszerte szervez pedagógusfórumokat, illetve utcai fórumokat. Igyekeznek felhívni a figyelmet a fentebb említett problémákra, nem csak a pedagógusok, de a szülők irányába is.

Szűcs Tamás kiemelte: Békés megyében igen nagy a pedagógus hiány, nagyobb az országos átlagnál. Részben ezért is látták fontosnak egy gyulai fórum szervezését. A fórum Gyulán az Erkel Ferenc Gimnázium könyvtárában kerül megrendezésre december 6-án (csütörtökön) 15 óra 30 perctől.

A Szűcs Tamással készült telefonos interjúnk itt meghallgatható:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot a Facebookon is!

 

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.