Az alma sokat segíthet az egészség megőrzésében!

alma Fotó: Körös Hírcentrum

December 5-én Békéscsabára érkezett az ,,Alma, a természet oltalma” fogyasztásösztönző kampány, amelynek célja, hogy a lakosság több gyümölcsöt, több almát egyen. Legyen része ismét az étkezésnek ez a hazai, valójában nagyon jó minőségű gyümölcs.

Magyarországon nagyon kevesen fogyasztanak almát, és általában gyümölcsöt is a magyarok egyharmada nem fogyaszt rendszeresen. Az elmúlt 10-15 évben mondhatni megfeleződött az almafogyasztás hazánkban, pedig ez a gyümölcs tele van ásványi anyagokkal, vitaminokkal. Ezért kezdett közös kampányba idén ősszel az Agrárgazdasági Kamara és az Agrármarketing Centrum – mondta el Ondré Péter, a centrum ügyvezető igazgatója.

A piac kiváló helyszíne volt a rendezvénynek, hiszen tradicionálisan ezen a helyen találkozhat a fogyasztó és a termelő. A békéscsabai Százszorszép Művészeti Bázisóvoda 50 gyermeke is meghívást kapott a programra, megkóstolhatták, megtapasztalhatták, miért is jó ez a gyümölcs. Ondré Péter ezzel kapcsolatban megosztotta, hogy a változtatást mindig fiatal korban kell elkezdeni. Később ezekből a kicsikből lesznek a remélhetőleg egészségesebb felnőttek. A fővárosban és a nagyobb almatermelő régiókban tartanak ehhez hasonló kóstoltató, figyelemfelhívó rendezvényeket, szükség van ezekre az alkalmakra.

Prohászka Béla, a Magyar Nemzeti Értékek és Hungarikumok Szövetsége alelnöke arról számolt be, hogy az alma igen előkelő helyen szerepel a gasztronómiánkban. Azért is különleges, mert a megfelelő körülmények között sokáig tárolható. Karácsonykor például almás rétes rendszeresen kerül a családok asztalára. Ha valaki pedig különleges ízekre vágyik, ezt meg is bolondíthatják akár gesztenyével, akár mandulával, narancshéjjal a kreatív szakácsok.

Szarvas Péter polgármester is azt a mondást idézte, hogy “Minden nap egy alma az orvost távol tartja”. Ennél jobban nem is lehet kifejezni, miért érdemes kiemelt hangsúlyt fektetni ezen gyümölcs népszerűsítésére. A polgármester és családja számára is fontos kérdés ez, ha teheti, ő maga is minél többet eszik belőle. A nálunk termelt gyümölcs kiváló minőségű és sok gazdálkodó választja már a bio termesztést, így ez is elérhető a vásárlóknak. A vonatkozó jogszabályok szerint az elmúlt 4-5 évben a gyermekétkeztetésben is megnőtt a gyümölcs- és zöldségfelhasználás. Ezzel is népszerűsítik az egészséges étkezést.

A városvezető a piac, a vásárcsarnok fejlesztéséről is tájékoztatott. Megnyugtatta a békéscsabaiakat, hogy december közepére véget kell érni a munkálatoknak, hiszen mind az eladóknak, mind a vásárlóknak azt ígérték, hogy az ünnepekre visszafoglalhatják a csarnok felújított épületét. Az aktuális állapotokról mi is beszámoltunk, ezt a cikket ide kattintva olvashatják el.

 

Az Ondré Péterrel készült interjút itt meghallgathatják:

 

A Prohászka Bélával készült interjút itt érhetik el:

 

A Szarvas Péterrel felvett interjút itt hallhatják:

 

A rendezvényen készült fényképek:

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.