Tovább bővít a Linamar Békéscsabán

linamar Fotó: Körös Hírcentrum

Kormányzati támogatással valósít meg újabb fejlesztést a kanadai hátterű Linamar Hungary Zrt. Békéscsabán. A beruházás célja elektromos hajtáslánc gyártás, valamint kapacitásbővítés.

A közel 57 millió euróból, vagyis nagyjából 17,6 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés 250 új munkahelyet teremt a térségben. A cég egy saját fejlesztésű elektromos hajtáslánc gyártásába kezd Békéscsabán. Mivel a létrejövő munkahelyek kifejezetten magas technológiai színvonalat képviselnek, a kormány 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházás létrehozásához. Ennek következtében egy 10.000 négyzetméteres csarnok épül fel.

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a fejlesztéshez kapcsolódva elmondta, Magyarország már régi motoros az autóiparban, 120 éves történelme van már ennek az iparágnak hazánkban. Fontos, hogy a fejlődéssel lépést tartsunk, az új megoldások, technikai eszközök nálunk készüljenek és nálunk is használják őket. Az elektromos autók bevezetése, gyártása érdekében a kormány is tett komoly lépéseket, ez a jövő útja.

Kiemelte továbbá, hogy a gyártott elemeket számos országba exportálják majd, ami egyértelműen élénkíti a magyar gazdaságot is. Emellett a magyar-kanadai kapcsolatokat is még szorosabbra fűzi. A hazai autóipar erősödése is már látszik a számokban. Idén először Magyarország felkerült a világ 20 legjelentősebb autóipari exportőr országának listájára.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a budapesti bejelentés kapcsán megosztotta, a beruházás már elindult, láthatja a lakosság az elkerülő út mellett. Az elektromos meghajtású autókhoz gyártanak majd itt hajtásláncokat. Európában egyedül Békéscsabán gyárt majd ilyet a vállalat. A Linamar fontos partnere a városnak, hiszen a munkahelyteremtés mellett részt vesz és támogatja a kulturális- és sportéletet is.

Havasi Csaba, a cég vezérigazgatója elmondta, ezzel a fejlesztéssel a negyedik gyárat és a harmadik telephelyet nyitják meg a régióban. Az elektromos autók, az e-mobilitás Európában és Ázsiában egyre népszerűbbek, erre a piacra törnek be egy olyan elektromotor és váltó összekapcsolásával, egy teljes hajtáslánci egységgel, amelyet a vevő már csak behelyez majd a saját karosszériájába. Békéscsabán egy képzett, motivált, nagy létszámú munkavállalói csapata van a cégnek, részben ez állt a választás hátterében.

 

Szijjártó Péter tájékoztatóját itt meghallgathatják:

 

A Szarvas Péterrel készült interjút itt érik el:

 

A Havasi Csabával felvett interjút itt hallgathatják meg:

 

Galéria:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon!

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.