Tovább bővít a Linamar Békéscsabán

linamar Fotó: Körös Hírcentrum

Kormányzati támogatással valósít meg újabb fejlesztést a kanadai hátterű Linamar Hungary Zrt. Békéscsabán. A beruházás célja elektromos hajtáslánc gyártás, valamint kapacitásbővítés.

hirdetés

A közel 57 millió euróból, vagyis nagyjából 17,6 milliárd forintból megvalósuló fejlesztés 250 új munkahelyet teremt a térségben. A cég egy saját fejlesztésű elektromos hajtáslánc gyártásába kezd Békéscsabán. Mivel a létrejövő munkahelyek kifejezetten magas technológiai színvonalat képviselnek, a kormány 3,9 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást nyújt a beruházás létrehozásához. Ennek következtében egy 10.000 négyzetméteres csarnok épül fel.

hirdetés

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a fejlesztéshez kapcsolódva elmondta, Magyarország már régi motoros az autóiparban, 120 éves történelme van már ennek az iparágnak hazánkban. Fontos, hogy a fejlődéssel lépést tartsunk, az új megoldások, technikai eszközök nálunk készüljenek és nálunk is használják őket. Az elektromos autók bevezetése, gyártása érdekében a kormány is tett komoly lépéseket, ez a jövő útja.

Kiemelte továbbá, hogy a gyártott elemeket számos országba exportálják majd, ami egyértelműen élénkíti a magyar gazdaságot is. Emellett a magyar-kanadai kapcsolatokat is még szorosabbra fűzi. A hazai autóipar erősödése is már látszik a számokban. Idén először Magyarország felkerült a világ 20 legjelentősebb autóipari exportőr országának listájára.

Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere a budapesti bejelentés kapcsán megosztotta, a beruházás már elindult, láthatja a lakosság az elkerülő út mellett. Az elektromos meghajtású autókhoz gyártanak majd itt hajtásláncokat. Európában egyedül Békéscsabán gyárt majd ilyet a vállalat. A Linamar fontos partnere a városnak, hiszen a munkahelyteremtés mellett részt vesz és támogatja a kulturális- és sportéletet is.

Havasi Csaba, a cég vezérigazgatója elmondta, ezzel a fejlesztéssel a negyedik gyárat és a harmadik telephelyet nyitják meg a régióban. Az elektromos autók, az e-mobilitás Európában és Ázsiában egyre népszerűbbek, erre a piacra törnek be egy olyan elektromotor és váltó összekapcsolásával, egy teljes hajtáslánci egységgel, amelyet a vevő már csak behelyez majd a saját karosszériájába. Békéscsabán egy képzett, motivált, nagy létszámú munkavállalói csapata van a cégnek, részben ez állt a választás hátterében.

 

Szijjártó Péter tájékoztatóját itt meghallgathatják:

 

A Szarvas Péterrel készült interjút itt érik el:

 

A Havasi Csabával felvett interjút itt hallgathatják meg:

 

Galéria:

 

Kövesse a Körös Hírcentrumot Facebookon!

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 36 = 45