Teljes erőbedobással edz Márton Anita – Interjú

Márton Anita Fotó: Kai Pfaffenbach / Reuters

Márton Anita, a Kopp Békéscsabai Atlétikai Club versenyzője fordulatokban gazdag hónapokon van túl. Idő előtt be kellett fejeznie a versenyszezont, ősszel pedig összeházasodtak a párjával. De mindenkit megnyugtat, most már teljes erőbedobással készül 2019-re.

hirdetés

A tavasz folyamán kezdődött el a sérülésem, gyakorlatilag a térdem fájt – kezdi Anita. Majd kiderült, hogy nem a térdével van a baj. Kikapcsolt a nagy farizom működése, túlterhelődött a négyfejű combizom, ami láncreakciószerűen a térdében okozott problémákat. Júniusra annyira erős lett a fájdalom, hogy nem bírta elvégezni az edzésmunkát. Az állapota több kezelés után sem javult, ekkor döntöttek a pihenő mellett. Az augusztusi Európa-bajnokság kihagyását jelentette ez, ahol Anitát aranyérem-esélyesnek tartották. Viszont az atlétikai szövetségtől kezdve a klubig mindenki azt mondta, hogy inkább most hagyjon ki néhány hónapot, mint hogy később ez a probléma akár a sportolói pályafutásába kerüljön.

hirdetés

Anita edzőjeként Eperjesi László is a kihagyást támogatta, véleménye szerint egy rossz EB szereplés többet ártott volna, mint a kihagyás. A munka alapján tudják megítélni a versenyzőt, és az látszott, hogy az edzéseken is bajok vannak. Ilyenkor mindig felvetődik a hogyan tovább, viszont a döntést nehéz meghozni.

Gyógytorna, kezelések, új típusú edzésmunka – és az izomműködés helyreállt. Szerencsére orvosi beavatkozásra nem volt szükség, viszont ezután még jobban oda kell figyelnie a sportolónak erre az izomcsoportra. Ami érdekes, hogy nem kimondottan súlylökőknél fordul elő ez a típusú probléma, hanem futóknál. De a lényeg, hogy helyreállt, és Anita teljes erővel készülhet a 2019-es versenyekre, az országos csúcsok javítására, valamint a 20 méteres álomhatár meglökésére. November elején el tudta kezdeni az alapozó időszakot, izgatottan várja, hogy újra bizonyíthasson.

Egy másik fontos eseményre is sor kerülhetett ősszel. Ebből is látszik, mennyire érdekes az élet, hiszen a kihagyás miatt több energiája maradt Anitának is arra, hogy például az esküvőjét megszervezze, ami a visszajelzések és a saját élményeik alapján is nagyon jól sikerült. Egy másik, szintén őszi rendezvény keretében ismét ő lett az Év atlétája, erről korábban mi is beszámoltunk.

A Márton Anitával és Eperjesi Lászlóval készült teljes interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

19 − 9 =