Az utóbbi idők legnagyobb kormányellenes tüntetéssorozatát éljük

Fotó: Index

A Fidesz többség szerdán megszavazta a munka törvénykönyvének módosítását, azóta lényegében folyamatos tüntetéssorozat alakult ki.

hirdetés

A szavazást hatalmas botrány kísérte a parlamentben, az ellenzék síppal, kiabálással próbálta meg ellehetetleníteni a voksolást. Három fideszes képviselő, Kósa Lajos, Szatmáry Kristóf és Bányai Gábor előterjesztését végül 130 igen szavazattal, 52 nem ellenében, 1 tartózkodás mellett fogadta el az Országgyűlés, azóta duzzad “az ügy” és óriási a felháborodás.

hirdetés

Az elmúlt napokban nemcsak Budapesten, de az ország több városban szerveztek tüntetést, mint például Győrben, Szegeden és Békéscsabán is. Legnagyobb számban – egyértelműen -, a fővárosban gyűltek össze, több ezer (a német közmédia szerint 15 ezer) ember adott hangot nemtetszésének vasárnap a munka törvénykönyvének módosítása kapcsán.

Vasárnap este Hadházy Ákos (Független), Szél Bernadett (Független) és több ellenzéki képviselő bejutott az MTVA székházába, ahol egy 5 pontból álló követelést szerettek volna beolvasni a rádióban, vagy a tévében. Ez egészen mostanáig nem sikerült. Ma délelőtt Hadházy Ákost és Szél Bernadettet kitaszajtották a MTVA-székházából, délután pedig Varju Lászlóval (DK) szemben intézkedtek a köztévé biztonsági emberei, akit letepertek a földre, amikor egy stúdióba szeretett volna bejutni.

 

Az utóbbi idők legnagyobb kormányellenes tüntetéssorozatát éljük – a túlóratörvényt egyes felmérések szerint -, a Fidesz-szavazók jelentős része is ellenzi.

A tüntetéshullám hétfőre nemzetközi érdeklődést váltott ki, több külföldi médium is beszámolt a budapesti történésekről, így például a The Guardian a Reuters, vagy éppen a New York Times

A székházban patthelyzet alakult ki. Több képviselő még mindig bent van, nem hagyják el az épületet, amíg az 5 pontból álló követelést fel nem olvashatják élő adásban. Közben a felháborodott tömeg ismét gyülekezni kezdett a köztévé szákháza előtt.

Kerestük a Békés megyei ellenzéki politikusat, mondják el álláspontjukat a tüntetésekről.

Miklós Attila, Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője (MSZP)

 

Kaposi László, Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője (DK)

 

Kocziha Tünde, Békéscsaba Megyei Jogú Város önkormányzati képviselője (Jobbik)

 

A Körös Hírcentrum videorészlete a hétfő esti, MTVA-székház előtti tüntetésről:

 

 

hirdetés