Fidesz: folytatódjon 2019-ben is a stabilitás

fidesz Fotó: Körös Hírcentrum

A Fidesz-frakció képviseletében dr. Ferenczi Attila tanácsnok és Paláncz György önkormányzati képviselő értékelte az év utolsó békéscsabai közgyűlését.

hirdetés

Még a napirendi pontok előtt dr. Ferenczi Attila tájékoztatta a lakosságot, hogy igyekeznek megoldani a zöldhulladék elszállíttatását a téli időszakban is. November 30. volt az utolsó határidő, amikor a szolgáltatónak el kellett vinni, viszont miniszteri rendelet született a kéthetenkénti további elszállításról. Tárgyal az önkormányzat a szolgáltatóval, ha szükség lesz rá, forrást is biztosítanak majd.

hirdetés

2018-ban komoly fejlesztések valósultak meg, vagy legalábbis indulhattak el Békéscsabán. A 15 milliárd forintos TOP- és a körülbelül 18 milliárd forintos Modern Városok Program-forrás is a városnál van. Ezeknek a felhasználása ütemezetten, kötött célokkal folyamatosan megvalósul. A 2019. évi költségvetés koncepciójával kapcsolatban, ahogyan 2018-ban is volt, a stabilitás a legfontosabb szempont – hangsúlyozta dr. Ferenczi Attila. A Fidesz-frakció vezetője kifejtette, már látszanak kockázatok a 2019-es költségvetésben. Éppen ezért javasolták, hogy a tervektől eltérően januárban is legyen egy közgyűlés, amelyen a költségvetés első olvasatát tárgyalhatja a testület.

A kockázatok között szerepel a béremelések témája. A Fidesz-frakció egy differenciált, 8 százalékos köztisztviselői béremelésre tett javaslatot, valamint arra, hogy azok a köztisztviselők és egyéb körben foglalkoztatottak is átlagos béremeléshez jussanak, akiknek a törvény nem írja elő vagy nem garantálja a béremelést.

A város fejlődése szempontjából lényeges, hogy olyan beruházásokat hozzanak létre, amelyek bérleti díjai állandó bevételt jelenthetnek a település számára. Ilyenek az ipari parkok. Hangsúlyozta emellett azt is, hogy nagyon fontos a szakképzés beindítása. A Linamar új beruházásának köszönhetően bejelentették, hogy 250 új munkahellyel bővítik a cég kapacitását, ezért elengedhetetlennek látja a Fidesz-frakció, hogy – a nyomdászképzés támogatásához hasonlóan – a város támogassa a békéscsabai mérnökképzés elindítását is.

Ahogy az M44-es egyre közelebb kerül az átadáshoz, úgy egyre több cég érdeklődik Békéscsaba iránt. Ezért döntőek az olyan ipari park-beruházások, mint a Csanádapácai és a Kétegyházi úti ipari területek fejlesztése. Jelenleg a város főként az adókra és a központi bevételekre támaszkodik, ezért fontos, hogy olyan beruházásokat valósítsanak meg, amelyek pluszbevételeket hozhatnak. Több lábra szeretnék helyezni az önkormányzat bevételeit.

A tájékoztatón Paláncz György a bölcsődefejlesztéssel kapcsolatos előterjesztést részletezte. Ebből kiderül, hogy a pénzügyminisztérium 4,5 milliárd forint keretösszegű pályázatot hirdetett, amelyre Békéscsaba is pályázhatna. A megyeszékhelyen is szükség van újabb bölcsődei férőhelyek biztosítására, a felmérések szerint leginkább Jaminában. Mint mondta, a decemberi közgyűlésen nem sikerült megnyugtató megoldást találni, így arra tettek javaslatot, hogy a februári ülésig az önkormányzat munkatársai készítsék elő a javaslatokat. A képviselő kiemelte az Esélyegyenlőségi Program jelentőségét is, amelyben Békéscsaba pontos cselekvési tervet fogalmazott meg az öt célcsoporttal kapcsolatosan. Itt talán a legfontosabb a célcsoportok megfelelő tájékoztatása.

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

47 − = 37