Megszűnik a beiratkozási díj a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban

2019-től megszűnik a beiratkozási díj a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban, Orosházán.

Bár a beiratkozási díj eddig sem volt túlzottan magas (felnőtteknek 1200 Ft/év, diákoknak, nyugdíjasoknak, munkanélkülieknek 600 Ft/év), mégis sokakat visszatartott a könyvtár használattól.

A könyvtár egyébként 2019-ben lesz 70 éves, így a dolgozók a fenntartó születésnapi ajándékaként fogják föl a beiratkozási díj eltörlését. Az orosházi képviselő-testület egységesen támogatta az elképzelést.

A döntés következtében a Justh Zsigmond Városi Könyvtár bevétele kevesebb lesz, ugyanakkor joggal bíznak abban, hogy az ingyenes tagsággal emelkedik a könyvtárhasználók száma, így nő a számítógép-használatból, irodai szolgáltatásokból, könyvtárközi kölcsönzésből származó bevétel is, ezzel együtt a megvásárolt dokumentumokat többen fogják használni, többen fogják kölcsönözni, azaz jobban megtérül minden dokumentumvásárlásra kifizetett forint.

Ennél is fontosabb, hogy miként hat a társadalomra, ha több a könyvtárhasználó, azaz többen olvasnak, művelődnek, kapnak segítséget az internet használattól kezdve a pontos információk megszerzéséig – olvasható a könyvtár honlapján.