59-en fagytak halálra a szeptemberi hideg napok óta

Fotó: Pixabay

Magyarországon 59-en fagytak halálra szeptember hideg napjai és január 2. között – tájékoztatott a Magyar Szociális Fórum vasárnap.

Az emberjogi társadalmi szervezet szerint a hajléktalantörvény október 15-i életbe lépése óta 52-en hűltek ki végzetesen. A fagyhalál áldozatainak többsége fűtetlen otthonában halt meg, vagy kórházba szállítása közben, illetve beszállítása után, mert már nem tudtak rajta segíteni.

A békéscsabai hajléktalanszállón lakókonténerekben alakítottak ki átmeneti szállást a fedélnélkülieknek. A Családsegítő és Gyermekjóléti Intézmény vezetője, Varga Éva korábban elmondta, a konténer szállásokban  tágasabb körülmények között tölthetik idejüket a rászorulók. A mozgáskorlátozottak számára pedig külön rész lett kialakítva.

Figyeljünk a környezetünkben élőkre, különösképpen a magányos, idős emberekre! Amennyiben átmeneti segítségre lenne szüksége Békéscsabán, az alábbi elérhetőségek állnak rendelkezésre:

Hajléktalanok Átmeneti Szállása és Nappali Melegedő
5600 Békéscsaba Gyár utca 16.
Telefon: 66/638-568

Családok és Gyermekek Átmeneti Otthona
5600 Békéscsaba Bartók Béla út 24.
Telefon: 0666/638-856

Ha komplex segítségre szorul, keresse a Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ munkatársait!

Békéscsabai Családsegítő és Gyermekjóléti Központ
5600 Békéscsaba, Szabadság tér 9/1.
Telefon: 0666/637-063

Gyulán, és a környező településeken fedél nélkül élő emberek komplex ellátásáról a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet által fenntartott intézmény gondoskodik. A Segélyszervezet gyulai központja a hajléktalanok teljes körű, személyre szabott ellátását biztosítja. Az év minden napján 24 órában a rászorulók rendelkezésére áll.

Szociális és Fejlesztő Központ, Gyula Hajléktalan ellátás
5700 Gyula, Zrínyi tér 2.
Telefon: 0666/562-740

Orosházán a hajléktalan személyek ellátását az Egységes Szociális Központ biztosítja.

Egységes Szociális Központ
5900 Orosháza, Szabó Dezső u. 1.
Telefon: 0670/953-5281

Ha Békés városában kérne segítséget, a Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ áll rendelkezésre.

Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ
5630 Békés, Jantyik Mátyás u. 1.
Telefon: 0666/414-840

A Békés Városi Szociális Szolgáltató Központ felé, 2019. január 1-től online, anonim módon is jelezni lehet, ha a téli időszakban fűtetlen, nem lakhatás céljára szolgáló épületben élő személyről szeretnének bejelentés tenni az állampolgárok. A jelzés azonnal befut a kapcsolattartóhoz, aki haladéktalanul intézkedést kezdeményez. Ha bejelentést szeretne tenni az intézmény honlapján, ide kattintva megteheti.

A hajléktalanellátásban a krízisidőszak november elejétől április végéig tart, ebben az időszakban fokozott figyelemmel és gondoskodással fordulunk nehéz helyzetbe került embertársaink felé!

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.