Jól fogytak elővételben az idei országos éves e-matricák

Fotó: Pixabay

A megelőző évhez képest 18 százalékkal több, közel 44 ezer országos éves e-matricát vásároltak a járművezetők a decemberi előértékesítési időszakban.

A népszerű kényelmi szolgáltatás lehetővé tette, hogy az autósok akár már egy hónappal az érvényesség kezdete előtt megváltsák gépjárművükre a következő évre szóló úthasználati jogosultságukat. A matricák beszerzésére biztosított több idő enyhíti a korábban január végén kicsúcsosodó vásárlási rohamot.

hirdetés

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium a Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.-vel együttműködve folyamatosan igyekszik könnyíteni a matricákhoz való hozzájutás feltételeit.  2018 végén több mint 121 ezer éves e-matrica kelt el az érvényességi idő kezdete előtt. A 2017. decemberi adatokhoz képest jelentős növekedés mutatható ki az eladott országos jogosultságok darabszámában, amely 37 ezerről 44 ezer közelébe nőtt. Az előértékesítésben elkelt termékekből a tavalyelőttit 12 százalékkal meghaladó, 2,3 milliárd forintos bevétele származott a költségvetésnek.

Az országos éves jogosultságok ára hetedik éve változatlan, a megyei matricák a 2015-ös bevezetés óta a rendkívül kedvező, 5000 forintos áron szerezhetőek be. A gyorsforgalmi hálózat lendületes bővítésének köszönhetően ugyanakkor az e-matricákkal egyre több magas szolgáltatási színvonalú útszakasz vehető igénybe.

Mivel a tavalyi éves matricák 2019. január 31-ig használhatóak, még közel egy hónap áll a hazai díjköteles utakon gyakran közlekedők rendelkezésére az új jogosultságok beszerzésére.

ITM Kommunikáció