Egyre több madárfaj a kihalás szélén

Fotó: Wikipédia

Újabb 8 madárfaj tűnhet el a Föld színéről a közeljövőben. Köztük van a Disney 2011-es Rio című filmjének sztárja, a kék Spix-ara is, amelynek már csak fogságban maradt életben néhány példánya – számolt be a Greenfo.

Egy újabb kutatás átértékelte több veszélyeztetett faj státuszát, az észlelések gyakoriságát, sűrűségét és a fenyegetés mértékét. Arra jutottak a kutatók, hogy újabb nyolc madárfaj tűnhet el a közeljövőben. Köztük van a Disney 2011-es Rio című filmjének sztárja, a kék Spix-ara is, amelynek már csak fogságban maradt életben néhány példánya. A film története azért is különleges, mert éppen a faj fennmaradásáért küzdenek benne a szakemberek.

madárfaj kihalás
Forrás: teleambiente.it

A többi madár nem dicsekedhet hasonló ismertséggel. Akad köztük olyan is, amelyet csak 2014-ben fedeztek fel, de nem sokáig örülhettek az ornitológusok. A Cichlocolaptes mazarbarnetti ugyanis azzal a társával együtt pusztult ki, amellyel korábban keverték – ez utóbbi a dallamos Melamprosops phaeosoma névre hallgat. Ezt már azonosításakor is a világ egyik legritkább madarának kiáltotta ki a fajt felfedező ornitológuscsapat, amely sürgős lépéseket követelt a faj megmentése érdekében. De úgy tűnik, hogy már későn.

Bár az optimistábbaknak még nem kötelező feladniuk a reményt. Egy fajról ugyanis nehéz minden kétséget kizáróan megállapítani, hogy valóban elpusztult az utolsó példánya is, a faj fennmaradására kevés esély maradt. A kutatócsoport öt további faj esetében kérte a besorolás megváltoztatását. Úgy tűnik, hogy egyik esetben sem az állomány gyarapodásáról volt szó. Potenciálisan kihalt fajként kezelhetjük ezentúl például a kaledóniai lórit, amelyről korábban feltételezték, hogy a sűrű új-kaledóniai erdőkben még élhetnek belőle, az új jelentés szerint viszont az ornitológusok kezdik feladni a reményt (ami talán nem is csoda, hiszen az utolsó példányokat 1976-ban észlelték).

Fogy az élőhely

Az új vörös listán szereplő további vesztesek közé tartozik még a jávai bíbic – őket sem sűrűn látták mostanában. Az utolsó példánnyal 1940-ben találkoztak a madármegfigyelők, így a korábbi súlyosan veszélyeztetett státuszból a kihalás közelébe sorolták.

Hasonlóan járt még egy Brazíliában honos törpekuvik faj is. A Glaucidium mooreorum vesztét élőhelyének elpusztítása okozta, potenciálisan kihalt fajként kezelik – korábban súlyosan veszélyeztetettként tartották számon.

Szintén lejjebb csúszott a vörös listán a tengerkék arara, ebből a papagájféléből hivatalosan a hatvanas években észleltek utoljára olyan példányt, amelyről biztos volt, hogy az Anodorhynchus glaucus faj tagja. A helyiek azonban azt állítják, hogy maradt még belőle. A törpekuvikhoz hasonlóan ezt az állatot is az élőhelyének pusztítása sodorta veszélybe.

Szegény madarat az ág is húzza

Nem az élőhelyek pusztulása az egyetlen veszély, amely a madarak kipusztulásával fenyegethet. A madárpopulációkat veszélyeztető második legfőbb tényező az invazív fajok benyomulása. Ezek vagy levadásszák, vagy kiszorítják élőhelyükről a veszélyeztetett fajokat. Ezt követi az orvvadászat és a mérgezés (tengeri madarak esetén ide tartozhat még a halászat is).

Bár az élőhelyek eltűnése lehet természetes folyamat is, az esetek többségében nem erről van szó. A legtöbb veszélyeztetett faj élőhelyét a mezőgazdálkodás sodorta veszélybe. A probléma oka elsősorban az emberi tevékenység. Tris Allinson, a BirdLife ornitológusa szerint az egyre növekvő igény és fogyasztás egyre nagyobb területeket vesz el a természettől. Itt aztán szóját, kakaót vagy pálmaolajat termelnek. Eközben a világ népességében két és félszer annyian szenvednek elhízásban, mint ahányan alultápláltak. Ezzel kapcsolatban további problémát jelent a toxikus növényvédőszerek használata. Allinson szerint amellett, hogy világszerte mintegy 1500 madárfajt fenyeget a kihalás veszélye (ez minden nyolcadik fajt érint), nemcsak az olyan ritkaságok tűnhetnek el a természetből, mint mondjuk a tengerkék ara, hanem fogy a teljesen hétköznapi vadgerle is – igaz, itt még nem olyan nagy a baj.

A QUBIT szerint a világ madarainak állapotát taglaló jelentésben azért akadnak jó hírek is: a kutatások azt mutatják, hogy a különböző természetvédelmi és fajmentő programoknak köszönhetően legalább 25 fajt sikerült megmenteni a kihalástól, így a most veszélyeztetett fajok számára is lehet még remény.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.