Hogyan működik Békéscsabán az utak és járdák síkosságmentesítése?

Fotó: Körös Hírcentrum

Kedd estétől szerda reggelig több centiméter hó hullott és az egész országban kisebb-nagyobb gondok adódtak a havazás okozta csúszós utak miatt. Nem volt ez másképp megyeszékhelyünkön sem, a havazás okozta kellemetlenségeket többen megosztották a közösségi oldalon is. 

Sokan panaszkodtak napközben arra, hogy városunkban nincs megfelelően eltakarítva a hó a járdákról, buszmegállókból, de még a főbb útszakaszokról sem. Természetesen ment a találgatás, a közösségi oldalakon is, hogy kinek és mi a dolga ilyenkor, némely eszmecsere pedig egészen a személyeskedésig fajult. Részben talán ennek is köszönhető, hogy Szarvas Péter polgármester egy bejegyzést hozott létre Facebook oldalán, ahol minden, a hóeltakarítással kapcsolatos tudnivalót leírt. A továbbiakban ezt a bejegyzést olvashatják.

Itt a tél!

Tegnapról mára virradóra sokan megtapasztalhattuk a havazás szép- és árnyoldalait. A gyerekek élvezték a hó adta játéklehetőségeket, míg mi felnőttek azon gondolkodtunk, mennyivel lesz hosszabb a munkába vezető út, vagy mennyi időbe fog telni a havat ellapátolni a járdánkról. A délutáni órákra a város jelentős részén járhatóak az utak és a járdák, de hogyan is működik városunkban az utak és járdák síkosság mentesítése?

Az állami fenntartású utak (például a Bartók Béla út, Bajza utca, Gyulai út, Jókai út, Szarvasi út) síkosság mentesítését a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Békés Megyei Igazgatósága végzi. Míg Békéscsaba közigazgatási területén a szilárd burkolatú önkormányzati utak, gyalogátkelő helyek, buszperonok, alul-és felüljárók síkosság mentesítését szerződés alapján a TAPPE Kft. látja el. A cég ügyeletet tart, ha a napi minimum hőmérséklet tartósan + 5 C alatt marad, annak érdekében, hogy a probléma megszüntetéséhez szükséges lépéseket a lehető leggyorsabban hajthassa végre. Deresedés, jegesedés, ónos eső és 5 centiméternél kisebb hóvastagság esetén a vállalkozó feladata a síkosság mentesítő anyag kiszórása. Kézi és gépi hóeltakarítási programot akkor kell indítania és folyamatosan végeznie, ha a leesett hó vastagsága meghaladja az 5 cm-t. Ilyenkor a kézi és gépi hóeltakarítási munkákat először a tömegközlekedéssel érintett utakon és a gyűjtőutakon, majd az alsóbb rendű utakon végzik el több ütemben.

Ha leesik a hó, akkor a lakosságnak is a feladata a saját ingatlana körül található járda síkosságának megszüntetése. Ezt a feladatot az ingatlanuktól számított 15 méterig, de legfeljebb az út széléig tartó területen megépített gyalogjárdákon kell elvégezniük.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.