A Jármű Szolgáltatási Platform tesztüzemben már működik

jármű Fotó: Marijan Murat/dpa

Ezután még könnyebb lesz a Magyarországon forgalomba helyezett használt autót vásárolni szándékozó állampolgárok ügyintézése. A Jármű Szolgáltatási Platform (JSZP) révén idén ugyanis immáron az azonosítását (ügyfélkapu, telefonos azonosítás, eSzemélyi okmány) követően bárki, a megismerni kívánt jármű rendszámának begépelésével lekérdezheti a kiválasztott gépjármű életútjának lényeges adatait.

Fontos nyomatékosítani, hogy az adatszolgáltatás illeték és díjmenetes, a szolgáltatás igénybevételét követően az információk azonnal az igénylő rendelkezésére állnak. A JSZP https://szuf.magyarorszag.hu weboldal Közigazgatás, Jog menüpontját választva, az Adatszolgáltatás almenüből érhető el. Az első alkalommal történő belépés esetén a JSZP az ügyfél tárhelyére határozatot küld a közvetlen hozzáférés engedélyezéséről. Ezt követően az ügyfél bármennyi keresést indíthat. Az adatszolgáltatás eredményéről egyszerűsített határozatot küld a rendszer az ügyfél tárhelyére.

Az adatszolgáltatásban megismerhetőek az érintett autó műszaki adatai: a járműnyilvántartásban szereplő kilométer-óra adatok, a jármű forgalomban létére és forgalmazási korlátozásaira vonatkozó adatok, illetve az, hogy a járművet körözik-e, továbbá a lekérdezésig nyilvántartásba vett tulajdonosok száma.

Lekérdezhetőek a gépkocsi származásellenőrzésére és eredetiségvizsgálatára vonatkozó alapvető adatok. Az is megnézhető, hogy a jármű rendelkezik-e biztosítással, vagy érintett volt-e káreseménnyel. Csak az idén január 1-jét követően bekövetkezett káresemények, káradatok szerepelnek az adatbázisban. A szolgáltatás január végéig tesztüzemben működik, ezért egyes funkciók még nem érhetők el teljes körűen – írja a bekesijarasok.hu.

  • Az új szolgáltatásnak a károsultja vagyok nem csak én hanem jó pár autós aki a gépkocsiját hirdette !Új gépkocsit vásároltam és régit meghirdettem különböző hirdetési felületen !Egy barátom tájékoztatott ,hogy lekérdezte a kocsimat rendszám alapján és kőrözés alatt áll motor kód alapján !Döbbenten álltam a történet előtt ,ezután a vásárolt gépkocsim rendszámát is megnéztük szintén kőrözést mutat !Tegnap reggel az okmány irodában kezdtem ,hogy szembesüljek a valósággal mire közölték ,hogy semmi gond nincsen !A hölgy jelezte hallott az új szolgáltatásról ,de teszt üzemben van !Igen az én káromra mert aki a hirdetésben látta a rendszámomat az félre lett vezetve ,hogy kőrözik az autómat !Tegnap este felhívtam a szolgáltatást és közöltem velük a valótlan tartalmat !Mire ők teszt üzembe vagyok !Közöltem velük azt is ,hogy jó pár autót saját magam is azonosítottam és szintén azt mutatta hogy kőrözik !Mondtam a hölgynek megteszem a megfelelő lépéseket mert ,annak ellenére ,hogy teszt üzembe vannak engem kár ért ugyan is a gépkocsimat több százan megnézték és nem hívtak fel mert egy azonosítás után a fentieket látták !Iga ,hogy azóta már nem körözik mert egy óra múlva miután lezajlott a telefon beszélgetés újra lehívtam és nem körözik az autót !De ez engem nem vigasztal mert valótlan adatot közöltek a gépkocsimról és ezzel esetleges vevőt elvesztettem!Az ügyben megteszem a jogi lépéseket !

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.