Újra emelkedik a tengeri emlősök és teknősök száma

teknősök Fotó: Pixabay

Jelentős mértékben nőtt a tengeri emlősök és tengeri teknősök populációinak több mint háromnegyede az után, hogy az állatokra kiterjesztették a veszélyeztetett fajokról szóló amerikai törvényt (ESA) – állapította meg a kaliforniai Biológiai Diverzitás Központ tanulmánya.

A PLOS ONE tudományos folyóiratban közzétett tanulmány szerint a fajok megőrzését célzó intézkedések elvezettek a populációk növekedéséhez. Egyes fajokat ráadásul törölni lehetett a veszélyeztetett állatok listájáról. Az intézkedések között volt a különféle fajok speciális bánásmódban részesítése és a halászati szabályozások – olvasható a Phys.org tudományos-ismeretterjesztő hírportálon.

Az ESA egy erőteljes környezetvédelmi jogszabály, amely védi a veszélyeztetett növényeket és állatokat. Egyre nagyobb számú tengeri fajt védtek meg e törvény alapján, miközben a kihalás veszélyének a kockázata egyre inkább nő az óceánok élővilága esetében.

A központ munkatársai Abel Valdivia vezetésével összegyűjtötték az amerikai törvény által védett mind a 62 tengeri emlősfaj és tengeri teknősfaj populációinak nagyságáról rendelkezésre álló éves adatokat. Elemezték 14 tengeri emlősfaj 23 populációjának és öt tengeri teknősfaj nyolc populációjának változásait és a fajok talpra állásának folyamatát.

A kutatók azt találták, hogy 18 tengeri emlőspopuláció és hat tengeri teknőspopuláció jelentős mértékben nőt az után, hogy bekerültek a törvénybe. Azt is kimutatták azonban, hogy két tengeri emlősfaj populációi csökkentek. A tengeri teknősöknél nem észleltek ilyen folyamatot. Három tengeri emlőspopuláció és két tengeri teknőspopuláció esetében nem mutattak ki változást.

A tanulmány szerzői szerint a 24 számbelileg megnövekedett populáció azon fajokhoz – nagy testű bálnákhoz, lamantinokhoz és tengeri teknősökhöz – tartozott, amelyekre 20 éve vagy még korábban terjesztették ki a törvény védelmét. Ezek az eredmények rámutatnak arra, hogy a tengeri emlősök és a tengeri teknősök képesek talpra állni jelentős populációcsökkenés után is. Viszont időben és hatékonyan kell megvalósítani a fajok védelmére hozott intézkedéseket – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

+ 62 = 64