A Brexit kapcsán tanácskoznak a csapatok

stroll Fotó: Kaiser Erika

Három Forma-1-es csapat és az Egyesült Királyság motorsport irányító testülete közösen megbeszélte, hogy írnak a brit miniszterelnöknek, Theresa May-nek az esetleges no-deal Brexit miatti aggodalmaik kapcsán.

hirdetés

David Richards, a Motorsport UK vezetője három F1-es csapattal tartott megbeszélést azzal kapcsolatban, hogy mi lesz, ha az Egyesült Királyság megállapodás nélkül válik ki az Európai Uniónól, ami többek között azzal is járna, hogy a britek visszaállítják a vámellenőrzést, ami jelentősen akadályozná a termékek és a munkaerő szabad áramlását. Ez pedig természetesen az országban székelő F1-es csapatokra és a globális motorsportra is hatással lenne.

hirdetés

Több F1-es csapatvezető korábban hangot is adott aggodalmának az ügyben. A brit parlamenti képviselők a héten 230 szavazattöbblettel elutasították a May által vázolt Brexit-megállapodást, ilyen nagy arányú a képviselőházban elszenvedett vereség pedig még nem érte a kormányt az első világháború óta.

Így azonban tovább nőtt a veszélye annak, hogy a britek március 29-én megállapodás nélkül távoznak az EU-ból, vagyis anélkül, hogy egyezséget kötöttek volna a többi tagállam vámhatóságaival, vagy bármilyen kereskedelmi megállapodást kötöttek volna. A Forma-1-es mezőny pedig május és szeptember között 10 EU tagállamba is ellátogat, ami így nehézséget jelenthet majd a brit székhelyű csapatoknak, és a Forma-1-ben dolgozó briteknek.

Hogy Richards pontosan mely csapatokkal tárgyalt, az nem derült ki, de az Autosport értesülései szerint köztük van az egyik legnagyobb csapat. Politikai nézetektől függetlenül egyetértettek abban, hogy a no-deal Brexitet mindenképp el kell kerülni. Ugyan még nem tettek lépéseket, de úgy vélik, hogy ha kollektíven szólalnak fel, úgy erősebb lehet a szavuk, mint külön-külön.

Legnagyobb aggodalmuk a csapatoknak, hogy nehéz lesz alkatrészt behozniuk az EU tagállamokból, illetve nehéz lesz EU tagállambeli munkaerőt alkalmazniuk. A jelenlegi tízből hét csapat székhelye található az Egyesült Királyságban, míg a 61 konstruktőri bajnoki címből 45-öt olyan csapat nyert, melynek székhelye az említett országban volt, vagyis minden olyan konstruktőri címet, amit nem a Ferrari nyert.

Richards szerint a no-deal Brexit eredménye az is lehet, hogy a csapatok egyes műveleti egységeiket “tükrözni” fogják valamely EU tagállamban.

“Büszkének kellene lennünk arra, hogy a top F1-es csapatok és világbajnokok bázisa itt van.” – mondta Richards az Autuosport Intarnational Show-n. “És most megnehezíteni készülünk az életüket. Meg kell bizonyosodnunk róla, hogy ez nem fog megtörténni.” May hétfőn B-tervet prezentál az EU-ból való kilépéssel kapcsolatban.

Racingline.hu

hirdetés

Szóljon hozzá!

23 + = 32