Nagyszabású kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

Fotó: Körös Hírcentrum

A Munkácsy Mihály Múzeum a hagyományokhoz híven ez évben is nagyszabású kiállítás megnyitásával ünnepli a Magyar Kultúra Napját.

hirdetés

2019. január 22-től látható a Mértankapszula. Az európai konstruktivizmus békéscsabai nagymesterei: Bohus – Fajó – Lukoviczky – Mengyán c. időszaki tárlat a múzeum új konferenciatermében.

hirdetés

A kiállítás bemutatásával a Munkácsy Mihály Múzeum Békéscsaba képzőművészeti életének legérdekesebb históriáját, kuriózum témáját dolgozza fel. Olyan különlegességről van szó, amely magyarországi viszonylatban egyedülálló a kvalitás, a művészi teljesítmény tekintetében. A tárlat a békési megyeszékhelyhez kötődő, az ifjú tanulóéveiket Mokos József már életében legendássá vált rajzkörében töltő alkotókkal foglalkozik.

A 20. század második fele Magyarországán, a konstruktivista irányzat legelső követői közé tartozott Bohus Zoltán, Fajó János, Lukoviczky Endre és Mengyán András. Ők egyaránt kötődnek Békéscsabához. Mind a négy alkotó pályája Mokos Józsefnél indult. Mindannyian a szabadabb szellemiségű Magyar Iparművészeti Főiskolára jártak és mind a négyen elfordultak a figurativitástól. Kiemelkedő nagymesterekké váltak, akikért világszerte versengenek a múzeumok.

A tárlat megnyitóján Ando György múzeumigazgató elmondta: Békéscsabán élni jó, hiszen ez egy különleges város. Békéscsaba nem csak a kolbásznak a fővárosa, de a világhírű festőművész, Munkácsy Mihály városa is. Itt készítik az igazi csabai csípős kolbászt, itt nemesítették ki a legkoraibb érésű szőlőfajtáját, és innen indult világhódító útjára az a festő, akinek az egyik munkáját, az “Ásító inas” című festményét minden magyar ismer.

Szarvas Péter polgármester a megnyitón úgy fogalmazott: Nagyon sok elgondolkoztató műalkotást láthatunk a négy művésztől. Nehéz magyarázni és befogadni ezeket a műveket, de elgondolkodni, értelmezni a műalkotásokat mindig érdemes. Hozzátette: Békéscsaba a négy híres mester munkáinak egyidejű bemutatásával tiszteleg munkásságuk előtt.

A tárlat május 5-ig látogatható a Munkácsy Mihály Múzeumban.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 28 = 35