Online járványügyi képzést indított a Nébih vadászok számára

járványügyi vaddisznó Fotó: Pixabay

Hazánk afrikai sertéspestissel (ASP) fertőzött területein egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak.

Mint arról írtunk korábban, ennek érdekében már megyénkben is hirdettek ingyenes képzést a hivatásos vadászok és a sportvadászok számára. E kötelezettségüknek az érintettekk immár online is eleget tehetnek a Nébih távoktatási oldalán. Az ASP terjedésének megakadályozása és a vírus helyhez kötése érdekében kiemelten fontos, hogy mind az állattartók, mind a vadászok fokozottan betartsák a járványvédelmi előírásokat. A védekezés elsődleges és legfontosabb elemeit az országos főállatorvos által kiadott határozatok és utasítások tartalmazzák. Ezek egyike, hogy a fertőzött területeken egyéni és társas vadászatot csak járványügyi képzést végzett, sikeres vizsgát tett és erről tanúsítvánnyal rendelkező vadászok folytathatnak.

hirdetés

A fertőzött terület növekedése, az ott közvetlenül érintett, valamint a vendégvadászként érkezők nagy száma miatt magas és folyamatos az igény a képzés iránt. A vadászok hatékony segítése érdekében a Nébih lehetővé tette a járványügyi kurzus online teljesítését a Nébih távoktatási oldalán.

A portál használata regisztrációhoz kötött. A jogosultsági igényeket a palloi@nebih.gov.hu címen tudják jelezni az érdeklődők. Vizsgázni a tananyag elolvasását követően lehet 2019. január 14. és december 13. között, sikeres eredmény esetén pedig a tanúsítvány egyből letölthető. A távoktatási rendszerrel kapcsolatos további tudnivalókat a mellékelt útmutató tartalmazza.

Az online felületet a kurzus elvégzése után is érdemes figyelemmel kísérni. Ugyanis a közzétett információk, utasítások, előírások folyamatosan frissülnek. Az oldalon tehát a vadászok bármikor hozzájuthatnak a legfrissebb rendelkezésekhez. Valamint tájékozódhatnak a nemzetközi tapasztalatokról, az aktuális járványhelyzetről és az őket érintő legfontosabb kérdésekről. Az oldalra az a vadász is regisztrálhat, aki a területi állategészségügyi hatóság által szervezett képzést sikeresen elvégezte, de tudni szeretne a legfrissebb információkról, rendeletekről – olvasható a Nébih honlapján.

Szóljon hozzá!

61 − = 59