A pop art fejedelme, Andy Warhol Békéscsabán

Andy Warhol Fotó: Körös Hírcentrum

A pop-art fejedelme, Andy Warhol műveiből nyílik kiállítás február 20-án Békéscsabán, a Munkácsy Mihály Múzeumban. 

hirdetés

A békéscsabai Munkácsy Mihály Múzeum kiállításán – a világviszonylatban is jelentős gyűjteménnyel büszkélkedő – Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum (Mezőlaborc/Medzilaborce, Szlovákia) gyűjteményéből származó nyolcvan műtárgy kerül bemutatásra. A szitanyomataival jelentékeny értéket képviselő művész személyes tárgyai, öltözékei közül is szerepel majd néhány. A bemutatásra szánt példátlanul gazdag képzőművészeti anyag jónéhány olyan műtárgyat tartalmaz, amely a korszak szimbólumává vált. Ezek közé tartozik a Marilyn Monroe-t ábrázoló sorozat tíz színvariációban, Andersen, Lenin vörösben és feketében valamint Kennedy. A kollekció részét képezi a Kimiko Powers és egy nagyobb önarckép válogatás is. Tehát olyan művek szerepelnek majd Békéscsabán, amelyek javarészét a világon bármerre járunk, mindenhol ismerik – tájékoztatott Gyarmati Gabriella művészettörténész.

Szarvas Péter a tárlatról tartott sajtótájékoztatón elmondta, a kiállítás óriási meglepetés mindenki számára. Ha valaki nekem azt mondja, hogy egyszer részt tudok venni Békéscsabán egy Andy Warhol kiállításon, biztos megmosolygom… lehetetlennek tűnt ez az elképzelés. Ez egy egyedülálló kiállítás lesz, ami nagy büszkesége a múzeumnak és a városnak egyaránt” – fogalmazott a polgármester.

Andy Warhol olyan képi világot épített fel, amivel nem csak az 1960-as évek Amerikájának jellemző képzőművészeti irányzata, a pop art központi figurájává tudott válni. A mindennapi élet tárgyainak (pénz, leves konzerv stb.) és ismert, népszerű vagy híres személyeinek (Marilyn Monroe, Erzsébet királynő, Lenin stb.) megörökítésével utak sokaságát nyitotta meg, amelyekre lépve nemzetközi tömegek megszólítására vált képessé. A hétköznapok valóságának, a mindannyiunk számára ismerősnek sajátos szemszögből való bemutatásához különös megjelenése és sajátos személyisége társult, amivel szélsőséges reakciókat váltott ki már életében és vált ki azóta is. Lehet a műveit szeretni vagy nem szeretni, lehet a személyiségéhez vonzódni vagy azt elutasítani, de semlegesek nem maradhatunk. Warhol senkit nem hagy hidegen…

Mgr. Martin Clubjak a szlovákiai múzeum igazgatója elmondta örül, hogy sikerült megvalósítani a projektet. Az Andy Warhol Modern Művészeti Múzeum az elmúlt években a világ 44 országában mutatta be gyűjteményét, a békéscsabai múzeum lesz a 45. állomás. 1991-ben alapítottuk a múzeumot és ez volt az első intézmény a világon, amely Andy Warhol műveit kívánta bemutatni. 28 éve működtetünk egy állandó kiállítást, amely a művész leggazdagabb tárát mutatja be” – fogalmazott. Hozzátette: örül, hogy létrejött a két múzeum közötti együttműködés és reméli, hogy a kiállítás tetszeni fog a közönségnek.

Ando György a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója az évtized kiállításának nevezte a bemutatót és megköszönte a szervezők munkáját. Mint elmondta, a tárlat Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóján, február 20-án nyílik meg a nagyközönség számára.

A tárlat kuriózuma az Osztrák-Magyar Monarchia területéről Amerikába vándorolt ruszin származású Warhola család harmadik gyermeke, a kis Andy keresztelő ruhája, amely, sok alkotás mellett, most először látható Magyarországon. A műtárgyak körülbelül 1 milliárd forint értékkel bírnak. A kiállítás február 20. és május 26. között lesz megtekinthető.

hirdetés

Szóljon hozzá!

9 + 1 =