Gyógyszerrel csökkentették a betegségeket terjesztő szúnyogok “vérszomját”

szúnyog szúnyogok Illusztráció: Pixabay

Az embereknél alkalmazott elhízás elleni gyógyszerrel csökkentették az egyiptomi szúnyogok (Aedes aegypti) nőstényeinek “vérszomját” amerikai kutatók. Úgy vélik, a módszer hatékony eszköz lehet a rovarok által terjesztett betegségek, például a zikaláz elleni harcban.

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az egyiptomi csípőszúnyog nőstényei leküzdhetetlen vágyat éreznek az emberi vér iránt. Az olyan proteineket tartalmaz, amelyekre a rovaroknak szükségük van a petéik lerakásához. Miután a rovar jóllakott, csak napok múlva érez újra késztetést az emberi vér iránt – írja a BBC hírportálja.

A kutatók az embereknél alkalmazott elhízásellenes gyógyszert tartalmazó sóoldatot adtak a nőstény szúnyogoknak. Azt tapasztalták, hogy a rovarok étvágya csökkent, mert a szúnyogok “jóllakottnak” érezték magukat. Ezután letesztelték a szúnyogok összes neuropeptid-receptorát a gyógyszerrel. Így megnézték, melyik az az egy közülük, amely a rovarok étvágyának szabályozásáért és kikapcsolásáért felelős. Ennek ismeretében pedig a szakemberek már meg tudták állapítani, hogy ez a receptor hol termelődik a rovarok szervezetében és miként aktiválódik a táplálkozási szokásaik kontrollálása érdekében. A tanulmányt a Cell című folyóiratban publikálták.

Az emberi gyógyszerek használata nem lehetséges a szabadban az emberekre gyakorolt esetleges mellékhatások miatt. Ezért a kutatóknak több százezer apró molekulát kellett átvizsgálniuk, hogy találjanak egy olyat, amely aktiválja a szúnyogokban az érintett receptort, ám az embereknél nem fejti ki a hatását. A szakembereknek végül sikerült találniuk hat olyan vegyületet, amely képes elnyomni a rovarok étvágyát.

“Kezdünk kifogyni az ötletekből, hogy miként lehetne kezelni a betegségeket terjesztő szúnyogokat. Ez azonban egy teljesen újfajta megközelítése a problémának” – mondta Leslie Vosshall, az egyetem munkatársa. “Ha ma rá tudnám venni a világ összes szúnyogját, hogy igya meg a vegyületünket, akkor mindegyikük étvágytalanná válna 2-3 napra” – tette hozzá a szakember. Hangsúlyozva, hogy kevesebb szúnyogcsípés kevesebb új megbetegedést jelentene. A kutató ugyanakkor elmondta, hogy még nagyon messze vannak a módszer éles bevetésétől, és ha egyszer erre sor kerül, akkor is szükség lesz különböző kiegészítő stratégiákra – írja az MTI.

Szóljon hozzá!

 

Please log in to vote

You need to log in to vote. If you already had an account, you may log in here

Alternatively, if you do not have an account yet you can create one here.