Gyógyszerrel csökkentették a betegségeket terjesztő szúnyogok “vérszomját”

szúnyog szúnyogok Illusztráció: Pixabay

Az embereknél alkalmazott elhízás elleni gyógyszerrel csökkentették az egyiptomi szúnyogok (Aedes aegypti) nőstényeinek “vérszomját” amerikai kutatók. Úgy vélik, a módszer hatékony eszköz lehet a rovarok által terjesztett betegségek, például a zikaláz elleni harcban.

hirdetés

A New York-i Rockefeller Egyetem kutatóinak tanulmánya szerint az egyiptomi csípőszúnyog nőstényei leküzdhetetlen vágyat éreznek az emberi vér iránt. Az olyan proteineket tartalmaz, amelyekre a rovaroknak szükségük van a petéik lerakásához. Miután a rovar jóllakott, csak napok múlva érez újra késztetést az emberi vér iránt – írja a BBC hírportálja.

A kutatók az embereknél alkalmazott elhízásellenes gyógyszert tartalmazó sóoldatot adtak a nőstény szúnyogoknak. Azt tapasztalták, hogy a rovarok étvágya csökkent, mert a szúnyogok “jóllakottnak” érezték magukat. Ezután letesztelték a szúnyogok összes neuropeptid-receptorát a gyógyszerrel. Így megnézték, melyik az az egy közülük, amely a rovarok étvágyának szabályozásáért és kikapcsolásáért felelős. Ennek ismeretében pedig a szakemberek már meg tudták állapítani, hogy ez a receptor hol termelődik a rovarok szervezetében és miként aktiválódik a táplálkozási szokásaik kontrollálása érdekében. A tanulmányt a Cell című folyóiratban publikálták.

Az emberi gyógyszerek használata nem lehetséges a szabadban az emberekre gyakorolt esetleges mellékhatások miatt. Ezért a kutatóknak több százezer apró molekulát kellett átvizsgálniuk, hogy találjanak egy olyat, amely aktiválja a szúnyogokban az érintett receptort, ám az embereknél nem fejti ki a hatását. A szakembereknek végül sikerült találniuk hat olyan vegyületet, amely képes elnyomni a rovarok étvágyát.

“Kezdünk kifogyni az ötletekből, hogy miként lehetne kezelni a betegségeket terjesztő szúnyogokat. Ez azonban egy teljesen újfajta megközelítése a problémának” – mondta Leslie Vosshall, az egyetem munkatársa. “Ha ma rá tudnám venni a világ összes szúnyogját, hogy igya meg a vegyületünket, akkor mindegyikük étvágytalanná válna 2-3 napra” – tette hozzá a szakember. Hangsúlyozva, hogy kevesebb szúnyogcsípés kevesebb új megbetegedést jelentene. A kutató ugyanakkor elmondta, hogy még nagyon messze vannak a módszer éles bevetésétől, és ha egyszer erre sor kerül, akkor is szükség lesz különböző kiegészítő stratégiákra – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 49 = 57