Hasznos információk fiatal pályakezdőknek a földműves regisztrációhoz

földműves Fotó: Pixabay

Mivel földműves regisztráció nélkül senki nem köthet haszonbérleti, vagy egyéb jogcímeken földhasználati szerződést, illetve nem szerezhet tulajdonjogot 1 hektár feletti területre így a pályakezdő gazdák egyik első feladata földművesként regisztrálni az állandó lakóhelyük vagy a bejelentett mezőgazdasági üzemközpontjuk szerint illetékes járási hivatalban.

A regisztráció ugyanakkor feltételekhez kötött. A regisztrálni kívánó személyeknek hitelt érdemlően igazolniuk kell, hogy megfelelő tudással, tapasztalattal rendelkeznek a mezőgazdasági tevékenység végzését illetően. Ezt a gazdálkodók a mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettséget igazoló bizonyítványuk felmutatásával, érvényes őstermelői igazolványuk, illetve az elmúlt öt évből legalább három év vonatkozásában lezárt értékesítési betétlapok bemutatásával tehetik meg.

hirdetés

Őstermelői, mezőgazdasági vagy erdészeti szakirányú képzettség hiányában igazolniuk kell, hogy a kérelem benyújtását megelőzően legalább 3 évben mező-, erdőgazdasági tevékenységet, illetve kiegészítő tevékenységet saját nevükben, kockázatukra folyamatosan Magyarországon végeztek, és ebből igazoltan árbevételük származott. Vagy igazolniuk kell azt, hogy nyilvántartott mezőgazdasági termelőszervezetben legalább 3 éve legkevesebb 25 százalékos tulajdonosi részesedéssel rendelkeznek és ott személyes közreműködésükkel végzik a termelő tevékenységet.

Minden regisztrálni kívánó földművesnek meg kell jelölnie egy mezőgazdasági üzemközpontként szolgáló ingatlant. Az esetek többségében ez megegyezik a regisztrálni kívánó személy saját tulajdonában lévő lakóházával, lakcímével. Pályakezdő fiatalok esetén azonban gyakran előfordul, hogy még nem rendelkeznek saját tulajdonú lakóházzal vagy egyéb ingatlannal, amit mezőgazdasági üzemközpontként bejelenthetnének. Ilyen esetben használati szerződéssel igazolhatják a mezőgazdasági üzemközpont jogos használatát.

Az ehhez szükséges és a regisztrációval kapcsolatos minden egyéb nyomtatvány megtalálható a Szeghalmi Járási Hivatal Földhivatali Osztályán, továbbá a http://www.foldhivatal.hu/ oldalon – adta hírül a bekesijarasok.hu.

Szóljon hozzá!

12 − 6 =