Bemutatta legújabb projektjét a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület

Fotó: Körös Hírcentrum

A Körösök Völgye természeti egységének erősítése a célja a nemrég indult határon átívelő programnak Magyarország és Románia között.

hirdetés

Február 11-én, Békéscsabán tartott sajtótájékoztatón a Körösök Völgye Natúrpark Egyesület mutatta be legújabb projektjét. Az egyesület elnöke, Vantara Gyula két dologra hívta fel a figyelmet. Egyrészről, hogy a projekt angol elnevezése CultUmbrella, azaz kulturális ernyő, ez alá az esernyő alá pedig sok kulturális esemény befér, a projekt hivatalos címe pedig A települések együttműködésének erősítése a Körösök Völgyében. Másrészről kiemelte, hogy a száz éve húzott mesterséges határvonal egy természetes egységet vágott ketté. Ezt a tájegységet szeretnék gazdasági és kulturális szempontból újra egyesíteni, erősíteni. Az egyesület reményei szerint, ez a cél a román kormányzattal együttműködve elérhető.

hirdetés

Ezt követően Pócsi Gabriella a projekt managere mutatta be részletesebben a projektet. Békéscsaba Nagyzerind településsel közösen pályázott és nyerte el sikeresen a megvalósításhoz szükséges összeget. A program összköltsége 65 000 euró, amely 33 000 illetve 32 000 euróra osztódik a két fél között. 85%-ban járul hozzá az Európai Regionális Alap mindkét partner költségeihez, továbbá 10%-kal és 13%-kal támogatja a kivitelezést a magyar, illetve a román kormány. A fennmaradó 5- 2%-kal a partnerszervezetek járulnak hozzá a programhoz. A projekt 2018. december 1-jével indult, várhatóan 2020 tavaszára fejeződik be. 2-2 rendezvény kerül megrendezésre Békésen és Nagyzerinden, amelyekkel hagyományt szeretnének teremteni. Ezek fő célja a közösségalapú együttműködés kialakítása a térségben, a gazdasági és kulturális kapcsolatok erősítése és élénkítése.

Az egyesület igyekszik a környezettudatos személet formálásra, amellyel már több, mint 10 éve foglalkoznak, ezért az úgynevezett GreenUmbrella programcsomagjukat is szeretnék majd bemutatni a rendezvényeken. Ezeken a programokon a Körösök Völgye Natúrpark természeti és kulturális értékeit szeretnék ismertetni, továbbá a természetvédelemre és a növényvédelemre is szeretnék felhívni a lakosság figyelmét.

Vantara Gyulával készült hanganyagunk itt meghallgatható:

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 80 = 83