Már a Mount Everesten is túl sok a szemét

mount everest Fotó: Pixabay

Lezárták a mászóengedéllyel nem rendelkező látogatók előtt az alaptábort a Mount Everest (Csomolungma) északi, kínai oldalán a területen egyre súlyosbodó hulladékprobléma miatt – tájékoztatott a Greenfo.

A korlátozás értelmében a turisták ezentúl csak az 5200 méteren lévő alaptábortól valamivel lejjebb fekvő Rongbuk kolostorig mehetnek fel – írja a BBC hírportálja. A Mount Everestnek legtöbben a déli, nepáli oldaláról vágnak neki. Ám az elmúlt években a kínai oldal népszerűsége is növekedni kezdett. A Tibetben lévő kínai alaptábor ugyanis autóval is megközelíthető, míg a nepáli oldalon lévőt csak nagyjából kétheti gyaloglással lehet elérni. A látogatók számának folyamatos növekedése miatt azonban a világ legmagasabb hegyén egyre nagyobb problémát jelent a hulladék felhalmozódása.

hirdetés

A Kínai Hegymászó Szövetség szerint 2015-ben – erre az évre vonatkoznak a legfrissebb adatok – 40 ezren keresték fel az alaptábort a kínai oldalon. A nepáli erdészeti és talajvédelmi minisztérium pedig rekordszámú, 45 ezer látogatóról számolt be a 2016-2017-es időszakban. A kínai hatóságok januárban jelentették be, hogy évente 300-ra fogják korlátozni a kiadható mászóengedélyek számát. A tibeti hatóságok még tavaly decemberben jelentették be az alaptábor lezárását a turisták előtt. Bár az elmúlt napokban szárnyra kapott a hír a kínai közösségi oldalakon, hogy a korlátozás végleges lesz, a Hszinhua állami hírügynökség által megszólaltatott illetékesek ezt cáfolták.

A hatóságok szerint a Mount Everest múlt tavaszi “nagytakarításakor” nyolc tonna hulladékot gyűjtöttek be a hegyről. Köztük emberi ürüléket és hátrahagyott mászófelszereléseket is. Az idei nagyszabású hegycsúcstisztítás keretében a 8000 méter fölött talált emberi maradványokat is megkísérlik lehozni a hegyről. A hideg és a magasság miatt ezek a holttestek gyakran évekig, évtizedekig is a fagyban maradnak.

Szóljon hozzá!

− 1 = 1