Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulója jegyében telik az idei év Békéscsabán

munkácsy mihály Fotó: Wikimédia Commons

Ahogyan arról már olvashattak korábban, 2019-ben ünnepeljük Munkácsy Mihály születésének 175. évfordulóját. Ez alkalomból maga a város is, és természetesen a Munkácsy Mihály Múzeum is számos programot szervez majd.

Gyarmati Gabriella, a múzeum művészettörténésze kiemelte, hogy az intézmény számára az évforduló méltó megünneplése kötelező és evidens. A világ legnagyobb Munkácsy gyűjteménye cím birtokosaként a festő kultuszának ápolása elsőrangú feladat. Békéscsabát pedig Munkácsy városaként is ismerik, zajlik, a Munkácsy-negyed kialakítása is. Több programelem már biztosan összeállt.

hirdetés

Az Egy géniusz története. Munkácsy Mihály című virtuális kiállítás már 2018 végére elkészült. A festő életútján végigvezető kiállítás azért is különleges, mert nem helyhez kötött. A technikai eszközök elmozdításával bárhol bemutatható. 2019. januárja és áprilisa között rendszeresen bemutatják majd a békéscsabai múzeumban, míg április után más megyei helyszínekre tervezik elvinni. A virtuális kiállításról bővebb információt itt találnak.

Szintén az évfordulóhoz, egyben a Munkácsy-negyed kiépítéséhez kapcsolódik a korábban kiírt szoborpályázat. Egyszerre öt köztéri szobor kihelyezését tervezik, erre országos, nyílt pályázatot írtak ki. A beérkezett művek szakmai és társadalmi zsűrije után a szobortervekből egy tárlatot is terveznek, hogy az érdeklődők megismerhessék a pályaműveket.

Nemrég bővülhetett a múzeum Munkácsy-kollekciója egy grafitrajzzal. Ebben az az óriási, hogy az intézmény maga tudta megvenni. Bármilyen Munkácsy-darab ha felbukkan egy aukción bárhol a világban, annak olyan ára van, amit egy közintézmény nem engedhet meg magának. 2018-ban tudták megvásárolni az alkotást, amely egy tengerparti vázlat. Munkácsy Mihály utazásainak kedvelt célpontja volt a ma is népszerű belga üdülőhely, a Nyugat-Flandriában az Északi-tenger partján fekvő Ostende. Az egész Európában ismert osztrigát adó vidék a festő figyelmét is kivívta. A rajzot egy sajtótájékoztató keretében mutatják majd be a nyilvánosságnak.

Február 20-án volt az emlékév első rendezvénye. Minden évben ezen a napon, a festőművész születésének évfordulóján megkoszorúzzák a múzeum kertjében lévő szobrot. 2019-ben természetesen talán még fontosabb volt ez az esemény, mint korábban. A megemlékezésről megjelent anyagunkat itt olvashatják el. Ezen az ünnepségen mutatták be a Beszéljünk újra Munkácsy Mihályról! című tanulmánykötetet is.

Mindezek mellett még sok programot tervez a múzeum. A 41. Városi Gyermekrajz Pályázat témája is idén Munkácsy lesz. Kültéri kétoldalas tablókat is szeretnének elhelyezni a belvárosban, melyek a festőművész életét és műveit mutatják be. És természetesen tervben van az új Munkácsy állandó kiállítás első ütemének megvalósítása is.

A Gyarmati Gabriellával készült teljes interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

− 3 = 1