Munkácsy Mihály emléke előtt tisztelegtek Békéscsabán

Fotó: Körös Hírcentrum

Február 20-án, Békéscsabán a Munkácsy Mihály Múzeum előkertjében tartott megemlékezésen koszorúzták meg a világhírű festőművész szobrát.

Az ünnepséggel a 175 éve ezen a napon született Munkácsy Mihály életműve előtt tisztelegtek. Ő az a magyar művész, akinek valamely művét minden magyar ismeri, személyét ma is élénk érdeklődés övezi. Nemcsak hazánkban, de külföldön is elismerik munkáit. Életműve ellenállhatatlan vonzerőt jelent a közönség számára. Békéscsaba múzeuma több mint fél évszázada viseli az ő nevét.

hirdetés

Az ünnepségen Fekete Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának kulturális ügyekért felelős államtitkára beszédében elmondta, hogy véleménye szerint büszke lehet az a város, aki ilyen nagy művészt vallhat a magáénak, akinek az emléke előtt most fejet hajtanak. Úgy véli, hogy boldog az a város, aki nem csak magáénak érezhet egy ekkora alkotót, mint Munkácsy Mihály, de a városban a jelenlétéért, a városhoz fűződő kapcsolatának a tudatosításáért nem keveset tesz is. Békéscsaba múzeumot nevezett el róla, egy olyan állandó tárlattal, amely életmű rendkívül fontos és jelentős, olyan emlékszobával, ami megidézi a festő mindennapi életét. Az államtitkár elmondta, hogy mikor először állt szemben Munkácsy méreteiben is hatalmas képeivel, transzcendens élményben volt része. A művek eszmei, gondolati nagysága, technikai virtuozitása is lenyűgözően hatottak rá. A művészt zsenialitása pedig világhírűvé tette.

A szobornál Fekete Péter államtitkár, Nagy Ferenc alpolgármester, Dr. Kiss Gyula aljegyző, Bogdán Adrienn a Csabagyöngye Kulturális Központ és a Munkácsy Mihály Emlékház nevében, Berki Emília osztályvezető és Gyarmati Gabriella művészettörténész a Munkácsy Mihály Múzeum nevében helyeztek el koszorút.

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatója elmondta, 2019-ben a 175 éves évfordulón egy új állandó kiállítást rendeznek. A tárlatot átköltöztetik a Múzsák termébe, szándékuk szerint egy új Munkácsy univerzumot tárnak az érdeklődők elé, amelyben részben új Munkácsy műveket fognak kiállítani, másrészt új megközelítést fog tartalmazni a kiállítás.

Fekete Péter államtitkár úr beszéde:

 

Ando György, a Munkácsy Mihály Múzeum igazgatójának beszéde:

 

Szóljon hozzá!

+ 61 = 62