A Békés Megyei Levéltár nyerte el az Év Kutatóhelye 2018-as díjat

Békés Megyei Levéltár Gudenus János József és Reicher Péter / Fotó: Körös Hírcentrum

A díjátadó ünnepségre február 22-én került sor Gyulán, a Városháza dísztermében. A Magyar Családtörténet-kutató Egyesület 2011-es megalakulása óta három kategóriában ítéli oda az év kutatóhelye díjat az egyesületi tagok szavazatai alapján. 2018-ban a Békés Megyei Levéltár a belföldi kategóriában, az Erdélyi Genealógiai Társaság a külföldi kategóriában és Gudenus János adatbázisa az online kategóriában ért el első helyezést.

hirdetés

Kónya István, Gyula város alpolgármestere köszöntötte a jelenlévőket. Beszédében elmondta, hogy a Magyar Nemzeti Levéltár honlapján lévő „Vigyázat, függőséget okoz” című cikk megragadta figyelmét és elgondolkodott azon, hogy vajon mikor és hogyan jut el az ember arra, hogy elkezdje kutatni családfáját, származását. Elárulta, hogy a cikkben szerepelt az is, hogy előfordulhat olyan eset is, hogy nem azt kapjuk, amire vártunk. Az effajta kutatás mindenképpen elszántságot követel, szükséges egy meghatározott életkor, bölcsesség, tapasztalat, valamint nagyfokú tudásvágy az eredmények eléréséhez. Az alpolgármester a városvezetés nevében gratulált a Békés Megyei Levéltár vezetőjének és csapatának, valamint a másik két kategória győzteseinek is.

hirdetés

Ezt követően Reicher Péter a Magyar Családtörténet-kutató Egyesület elnöke elmondta, hogy a díj odaítéléséről 1200 tag, anonim szavazás során dönt. Hozzátette, hogy az elmúlt 20 év egy konszolidációról szólt a kommunizmus után, ahol a levéltárak magukba zárkózott intézmények voltak, az információkon ültek és nagyon nehezen engedtek be kutatókat, akik nem voltak szakmabeliek.

Az elnök elsőként Gudenus János Józsefnek adta át a díjat, majd Kocs Jánosnak, aki az Erdélyi Genealógiai Társaságot képviselte végül, de nem utolsósorban Dr. Erdész Ádám vehette át a díjat. Az átadásokat követően Gyevnár Erika genealógus, a Békés Megyei Családfakutató Klub vezetője méltatta meghatódva a Békés Megyei Levéltárat, akiknek a munkatársairól elmondta, hogy egy örökre szóló tanítást kaptak tőlük. Hitet, alázatot, szorgalmat, kitartást a munkájuk iránt, úgy ahogyan a Gyulai Levéltár teszi értük- fogalmazott.

Az ünnepség végén Ari Ilona és Herczeg László a Családtörténet-kutató Egyesület tagjai számoltak be pozitív tapasztalataikról a Békés Megyei Levélterról és dolgozóikról. Végül Dr. Erdész Ádám köszönte meg a méltató szavakat. A díjátadás és a köszöntök lezajlása után pezsgős koccintással ünnepelték a kitüntetetteket.

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 4 = 2