29 évvel ezelőtt ezen a napon alakult a Republic

29 évvel ezelőtt ezen a napon alakult az EMeRTon-díjas magyar rockegyüttes a Republic.

1990. február 23-án alakult az együttes, a lemezborítóikon szereplő hal is átvitt értelemben ezt szimbolizálja. Az alapítók: Bódi László – Cipő, Tóth Zoltán, Bali Imre, Szilágyi “Bigyó” László és Boros Csaba.

hirdetés

2010-ben a Republic együttes tagjai (Bódi László Cipő, Boros Csaba, Nagy László Attila, Patai Tamás, és Tóth Zoltán), megalakulásuk 20. évfordulója alkalmából, előadóművészi tevékenységük elismeréseként megkapták a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztje, polgári tagozata kitüntetést. A Republic könnyen értelmezhető, szókimondó és dallamos zenéjéről vált híressé. Nem sokkal megalakulásuk után megnyertek egy rockfesztivált Balatonlellén (amit a 67-es főút köt össze Kaposvárral). 1990 végére a dobos Szilágyi László helyett Nagy László Attila került a zenekarhoz, aki már korábban játszott közösen Cipővel.

1991 végén került Bali Imre gitáros helyére Patai Tamás. Még ebben az évben elnyerték a Magyar Rádió eMeRTon-díját is, 1993-ban pedig a Hahó Öcsi!!! albumukkal a MAHASZ Arany Zsiráf-díját. 1994-ben a Disco gyorsan aranylemez, majd platinalemez lett, ezen az albumon jelent meg A 67-es út című daluk is. 1995-ben ismét elnyerték az Arany Zsiráf-díjat „Az év rocklemeze” kategóriában. De az év elején megjelent Tüzet viszek című album is – a Szállj el kismadár című közismert dalával – két héten belül aranylemez, később platinalemez, majd a 100 000. példány eladása után, még 1995-ben gyémántlemez lett. Az évente megjelenő sorlemezeik mellett a zenekar egyes tagjai más területeken is alkottak: a “Rózsák vére” című film betétdalait Cipő és Tóth Zoltán, míg a nagy sikerű “Magyarország története” ismeretterjesztő televíziós sorozat főcím-zenéjét ugyancsak az utóbbi szerezte. Minden évben hagyományosan március 15-én tartották a nagykoncertjüket, az első ilyen alkalom 1996-ban a Budapest Sportcsarnokban volt – írja a Wikipédia.

Az együttes frontemberének, Bódi László “Cipő”-nek 2013. március 11-i elvesztése után Tóth Zoltán kivált a zenekarból. Társai a korábbi állandó közreműködővel, Halász Gáborral folytatták tovább.

A Rebublic hivatalos Facebook oldalán egy rövid videóval emlékszik vissza az elmúlt 29 évre.

Szóljon hozzá!

9 + 1 =