Szigorú gazdálkodást ír elő az új költségvetés

Kocziha Tünde Fotó: Körös Hírcentrum

A február 21-ei közgyűlés legfontosabb témája a városi költségvetés elfogadása volt. Ezzel a napirendi ponttal kapcsolatban osztotta meg gondolatait Kocziha Tünde önkormányzati képviselő a Jobbik Magyarországért Mozgalom képviseletében.

Békéscsaba 2019. évi költségvetése arról szól, hogy a folyamatban lévő és a tervezett beruházások biztosítása mellett szigorú gazdálkodásra, újabb hitel felvételére, és ingatlanok értékesítésére van szükség ahhoz, hogy a tavalyi szintet tartani tudjuk. A város hitelállománya az idén meghaladja majd a 2 milliárd forintot, és az adósságszolgálat 60 millió forinttal emelkedik – fogalmazott Kocziha Tünde.

hirdetés

Hozzátette: nem a felelőtlen gazdálkodás miatt kerültünk ebbe a helyzetbe, hanem azért, mert olyan feladatokat kell finanszíroznunk, amely egyébként az állam feladata lenne. Az elmúlt években számos olyan rendelkezés született, amely kötelezettségeket ró az önkormányzatokra, de központi forrásokat csak részben, vagy egyáltalán nem biztosítanak hozzá. Ilyen pl. az autóbusz közlekedés, a kötelező béremelések, a bölcsődei férőhelyek számának növelése, vagy a színház TAO támogatásának megszüntetése. Csak a felsoroltak több százmilliós tételt képviselnek.

Mint elmondta, továbbra is nagy terhet jelent a beruházások önerejének növekedése, amely a tavalyi évben 175 millió forint volt, de az idei költségvetést terheli, és az ez évben jelentkező hasonló többlet költségeket nem is tartalmazza a költségvetés. Az önkormányzati lakásállomány növelésére remény sincsen a közeljövőben, pedig óriási szükség lenne rá, hiszen egy-egy meghirdetett önkormányzati bérlakásra 20-25 jelentkező is van. Egyetlen megoldás lehetne erre az állami bérlakás-építési program elindítása, ezért felkértem Herczeg Tamás országgyűlési képviselőt, hogy a kormánypárti frakció foglalkozzon ezzel a témával, és vegyék figyelembe az ellenzék ide vonatkozó javaslatait is – összegezte gondolatait Kocziha Tünde.

Szóljon hozzá!

+ 4 = 7