Eljött a fogási naplók leadási határideje és négy halfajnál is fogási tilalom kezdődik

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) felhívja a horgászok figyelmét, hogy február 28. a fogási naplók leadási határideje. Fontos dátum március 1. napja is, hiszen a már érvényben lévő csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Péntektől nem fogható a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér.

hirdetés

Közeledik a február vége és ezzel együtt a 2018. évi fogási naplók leadási határideje. A Nébih felhívja a horgászok figyelmét a határidő betartásának fontosságára. A dokumentumot vagy ott adhatják le, ahol a korábbi állami jegyet váltották, vagy ahol az új kiváltását tervezik. A naplók jelentősége, hogy ezek alapján történik a fogási adatok rögzítése és feldolgozása, melynek célja az elmúlt évben halgazdálkodási vízterületeinkről kifogott halak mennyiségének megbecslése.

A tényleges halfogási eredmények pontossága leginkább magukon a fogási naplót vezető személyeken múlik, azaz hogy – az előírásoknak megfelelően – valóban bevezetik-e a fogott halak adatait a naplóba és azt összesítve leadják-e a megfelelő helyen. A napló vezetésének elmulasztása mindenképp kockázatos, ha ugyanis egy halőri ellenőrzés során hiányosságokra derül fény, a horgásznak vagy halásznak nem csak az állami horgász- vagy halászjegyét vonják vissza, de a pénzbírságon felül a halfogási tevékenységtől való eltiltásra is számíthat.

A Nébih arra is felhívja az érintettek figyelmét, hogy március elsejével a már tartó csukafogási tilalom mellett másik négy halfaj tilalmi ideje is megkezdődik. Ezek a fajok a fogassüllő, a kősüllő, a balin és a sügér. Mindegyik halfaj számára nagyon fontos, hogy ebben az érzékeny időszakban ne háborgassák őket, így biztosítva számukra az eredményes szaporodás lehetőségét!

A sügér tekintetében amellett, hogy március 1-jétől két hónapig nem lehet rá horgászni, nem árt tudni, hogy a jogszabály több szempontból is módosult e halfajra vonatkozóan. Ez év január 1-ig a sügérre nem volt méretkorlátozás, de idén már 15 cm a legkisebb fogható méret. Emellett a domolykóból, a menyhalból és a sügérből együttesen, naponta legfeljebb 3 kg-ot lehet kifogni.

Az ívásra készülő halak megfigyelése hasonlóan izgalmas élményt nyújthat, mint maga a horgászat, ezért ebben az időszakban is érdemes meglátogatni egy kirándulás kedvéért kedvenc természetes vizeinke. A Nébih Állami Halőri Szolgálata részt vesz a HorgászShow-n. Ha halászattal, horgászattal kapcsolatos kérdése van, keresse kollégáinkat az ÁHSZ standján!

Nébih

 

Kapcsolódó tartalmak:

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 1 = 1