A városi költségvetés elfogadása is megtörtént az ülésen

költségvetés Fotó: Körös Hírcentrum

A február 21-i közgyűlésén többek között elfogadásra került a költségvetés a 2019-es évre. Emellett tárgyaltak még az idei karácsonyi vásárról, sportinfrastruktúra-fejlesztésekről, és számos más, a lakosságot érintő témáról.

A közgyűlés után Szarvas Péter polgármester Nagy Ferenc alpolgármesterrel tartott közgyűlés-értékelő sajtótájékoztatót. Az ülés legnagyobb eredménye, hogy van a településnek elfogadott költségvetése – kezdte a városvezető. A főösszeg 39, 8 milliárd forint, 28,9 milliárd forint megy a fejlesztésekre, a maradék a város működési költségeire. A beruházások 90 százaléka a Modern Városok Program és a TOP keretében valósul majd meg. Nagy Ferenc a helyi adóbevételek alakulásával kapcsolatban megosztotta, óvatos növekedéssel számol a költségvetés. Ez is mutatják a helyi vállalkozások erősödését.

hirdetés

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

 

Dr. Ferenczi Attila tanácsnok a Fidesz-frakció közgyűlés-értékelő tájékoztatóján elmondta, három lényeges szempontja van a költségvetésnek. Egyrészt a város folyamatos működésének fenntartása, másrészt a béremelések rendezése, illetve a legnagyobb részt teszik ki a fejlesztések. Az utak, járdák karbantartása, kutyafuttatók kialakítása, játszóterek felújítása csak néhány az induló projektek közül. Az önként vállalt feladatokra idén 25 millió forinttal kevesebbet költenek majd, tavaly ennyibe került a Békéscsaba 300 programsorozat. Ezekre a vállalásokra a megyei jogú város titulus miatt van szükség.

Dr. Kerekes Attila képviselő a közfoglalkoztatotti programokkal kapcsolatban megosztotta, az önkormányzat által vállalt önrész mindig kevesebb, mint az általuk termelt munka értéke. Ebben az évben is pályáznak majd a programok megvalósítására. Kiss Tibor alpolgármester kiemelte, idén a nem kötelező feladatokra 1 milliárd 275 millió forintot fordít a város, olyan 650 milliót a kulturális, közművelődési intézményekre, 350 milliót a sportra, a maradékot pedig a szociális szolgáltatásokra.

A sajtótájékoztatón felvett hanganyagot itt meghallgathatják:

 

Az MSZP-frakció képviseletében Miklós Attila és Fülöp Csaba képviselők értékelték a közgyűlést. Miklós Attila a költségvetés kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy még nem tudni, 2020 után milyen uniós pályázati lehetőségek lesznek. Tehát azt sem tudni, hogy a mostani fejlesztések későbbi fenntartásához kap-e majd anyagi támogatást a város. Fülöp Csaba kiemelte, idén jóval stabilabb alapokról indult a költségvetés tervezése, mint tavaly ilyenkor, a 2017-es évben ugyanis több száz millió forintos bevétel nem realizálódott. Emiatt nehéz helyzetbe került az önkormányzat. Még várhatóak változások a mostani költségvetés tekintetében is, hiszen tavaly is jelentősen emelkedett a fejlesztésekre fordítható összeg. Viszont annyi biztos, hogy idén is egy feszes, fegyelmezett gazdálkodásra lesz szükség.

A sajtótájékoztatót itt meg tudják hallgatni:

 

A DK képviseletében Kaposi László képviselő tartott sajtótájékoztatót. Véleménye szerint a város kiadásait lehetne csökkenteni az önként vállalt feladatok terhére. Ha az azokra fordított összegből elvennének, lehetősége lenne az önkormányzatnak utak és járdák felújítására, ami mindig nehezen valósul meg. A különböző pályázati forrásokból is olyan projekteket kellene megvalósítani a megyeszékhelyen, ami később bevételt hozhat, nem pedig plusz költséget jelent majd Békéscsabának.

A sajtótájékoztatót itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

1 + 3 =