Az én könyvtáram a fiatalok hatékony elérésében segít

én könyvtáram A mintaprogramot próbálják ki éppen a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár Sashalmi Könyvtárában.

Új típusú könyvtári szolgáltatások bevezetésére nyílt lehetőség – Célegyenesbe fordult az „Az én könyvtáram” program.

Szemléletformálásra, szolgáltatásaiban megújuló könyvtárakra, valamint az iskolák és könyvtárak hatékony együttműködésére van szükség ahhoz, hogy a könyvtárak továbbra is segíteni tudják a fiatalokat tanulási céljaik elérésében. A jelen eszközeivel kell őket a jövő feladataira, kihívásaira felkészíteni. Ez azért is egyre nehezebb, mert egyes prognózisok szerint háromból két fiatal olyan munkakört fog betölteni aktív korában, melyek ma még nem is léteznek.

hirdetés

Ebben a feladatban a könyvtárak szerepe egyre jobban felerősödik. Jelenleg is a 14 év alatti gyerekek közül több mint 440 ezren aktív könyvtárhasználók. A cél pedig az, hogy ez a szám tovább növekedjen. A Múzeumi és könyvtári fejlesztések mindenkinek kiemelt uniós program keretében megvalósuló Az én könyvtáram projekt többek között arra keresi a választ, hogy hogyan tudnak a könyvtárak még több óvodást és iskolást elérni. Milyen új típusú – tanulást támogató-szolgáltatásokat érdemes bevezetniük, és ehhez a projekt milyen aktív segítséget tud nyújtani a könyvtáros szakembereknek.

A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár együttműködő partnereivel – közöttük a Békés Megyei Könyvtárral – 2017 februárjában indította Az én könyvtáram projektet. A program fejlesztési irányai között megjelenik az olvasásfejlesztés támogatása, a digitális írástudás közvetítése, a könyvtárhasználat és információkeresés fejlesztése, valamint a szövegértés támogatása, fejlesztése. Különös tekintettel a digitális szövegértésre és az egyéni és közösségi tanulásra.

A kulturális területen hiánypótló alapkutatások és igényfelmérések mellett lehetőség nyílt új módszertan- és mintaprogramcsomagok kidolgozására is. A projekt keretében a legjobb gyakorlatok felkutatásával és integrálásával a könyvtárak 90, a köznevelés igényeihez igazodóképesség- és készségfejlesztő programok kidolgozását vállalták fel. Ezek rendkívül izgalmas területekhez kapcsolódnak. Mint például a világhálón elérhető digitalizált közgyűjteményi tartalmak, a robotika, a programozás, az internet biztonságos használata. Ugyanakkor az olvasás megszerettetése, népszerűsítése sem szorul háttérbe. A programok előtérbe helyezik az interaktív feladatmegoldásokat, az élménypedagógiát, a kooperáció örömét.

Az elmúlt két évben országszerte több mint 3600 szakember vett részt a projekt rendezvényein és mintegy 2100 diák kapcsolódott be a könyvtári mintaprogramok kipróbálásába. A könyvtárosokat segíti, hogy a projekt keretében folyamatos ingyenes módszertani képzéseken vehetnek részt. Ezek révén országosan 440 szakember jut új ismeretekhez.

A mintaprogramok immár elérhetők a projekt honlapján, a www.azenkonyvtaram.hu oldalon. Így a könyvtárak, ezek adaptációjával színesíthetik szolgáltatásaikat. A programok hatására egyre több óvodás és iskolás gyermek válhat aktív könyvtár-felhasználóvá. Másrészt tovább erősödhet az iskolák, az iskolai-, és közkönyvtárak közötti szakmai kapcsolat. Az én könyvtáram program 2020. január 31-vel ér véget.

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!