Őssejt beültetésével kezeltek sikeresen egy HIV-fertőzöttet

hiv Fotó: Pixabay

Ő a második beteg, akinél a módszer tartósan kimutathatatlanná tette a HIV-vírust – írta a BBC hírportálja. A meg nem nevezett férfi betegnél 2003-ban állapították meg a HIV-fertőzést, 2012-ben pedig az előrehaladott Hodgkin-kórt, a nyirokrendszer rosszindulatú daganatos megbetegedését.

A tumor kezelésére kemoterápiát kapott, emellett egy HIV-rezisztens donor őssejtjeit ültették a páciensbe. 18 hónap elteltével sem a rák, sem a HIV nem volt kimutatható nála, pedig már HIV-gyógyszereket sem szed. A kutatók szerint azonban még túl korai lenne azt mondani, hogy a beteg meggyógyult.

hirdetés

A gyógyításban a University College London (UCL), az Imperial College London, a Cambridge-i és az Oxfordi Egyetem kutatói vettek részt – ismertette keddi számában a Nature tudományos lap. Tizenkét évvel ezelőtt egy beteg Berlinben kapott olyan donortól csontvelőt, aki természetes módon, egy génje – a CCR5 nevű receptort kódoló gén – miatt volt védett a HIV ellen. Az amerikai Timothy Brownnál két transzplantációt végeztek. Emellett a leukémia ellen sugárterápiát is kapott. Úgy tudni, ő volt az első, akinél sikerült legyőzni az HIV-et.

“Most, hogy a második páciensnél is sikert értünk el ugyanazzal az eljárással, elmondhatjuk, hogy a berlini páciens esete nem anomália volt. Valóban a kezelés pusztította el a vírust mindkét beteg szervezetében” – mondta Ravindra Gupta, a kutatás vezetője. A vírus világszerte legelterjedtebb törzse, a HIV-1 leggyakoribb receptora a CCR5, melynek segítségével a sejtekbe jut.

Az emberek egy nagyon kis csoportja ellenáll a HIV-nek, mert a CCR5 receptort kódoló génből két mutáns kópiát hordoznak. Tehát az őssejtjeikbe nem jut be a vírus. A londoni beteg olyan donor őssejtjeit kapta, aki a speciális génvariáns hordozója. Andrew Freedman, a Cardiffi Egyetem tanára nem vett részt a kutatásban. Szerinte érdekes és jelentős az eset, de sokkal hosszabb ideig kellene vizsgálni, valóban nem tért-e vissza a vírus. “Ezzel a kezeléssel nyilvánvalóan nem lehet a világ több millió HIV-fertőzöttjét kezelni. De az ilyen esettanulmányok segítenek a végleges gyógymód kifejlesztésében” – számolt be az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

75 − 68 =