Kezdődik a rókák veszettség elleni immunizálása

veszettség róka Fotó: Pixabay

A rókák veszettség elleni immunizálása miatt 2019. március 30. és április 19. között ebzárlat és legeltetési tilalom van érvényben a Békéscsabai, illetve a Békési járás teljes közigazgatási területén. Ezen időszak alatt tilos a legeltetés Békéscsaba, Csabaszabadi, Csorvás, Doboz, Gerendás, Kétsoprony, Szabadkígyós, Telekgerendás, Újkígyós, valamint Békés, Bélmegyer, Kamut, Köröstarcsa, Mezőberény, Murony, Tarhos településeken.

hirdetés

A fenti településeken ebben az időszakban minden kutyát elzárva, illetőleg megkötve kell tartani úgy, hogy azok más állattal vagy emberrel ne érintkezhessenek. Zárt udvarban a kutyák elzárását vagy megkötését mellőzni lehet, ha onnan nem tudnak kiszökni. Kutyát a tartási helyéről csak pórázon vezetve és szájkosárral szabad kivinni. A település területéről kutyát kizárólag érvényes veszettség elleni védőoltás megléte esetén, csak a hatósági állatorvos kedvező eredményű vizsgálata után és engedélyével szabad kivinni.

hirdetés

Az érvényes veszettség elleni védőoltással rendelkező vadászebek, a fegyveres erők és fegyveres testületek ebei, a katasztrófamentő ebek, a segítő és terápiás ebek, valamint a látássérült embereket vezető ebek rendeltetési céljuknak megfelelő használatuk idejére mentesek a korlátozás alól. A települési önkormányzat köteles a szabadon talált, kóbor ebek befogásáról gondoskodni. Az ebzárlat időtartama alatt befogott, kóbor húsevőket hatósági megfigyelés alá kell helyezni. Az ebzárlat ideje alatt húsevő állatok összevezetésével járó rendezvény nem tartható.

Amennyiben rendkívüli esemény történik (vétlen vagy szándékos emberi érintkezés a vakcinával), azt a Békés Megyei Kormányhivatal Békéscsabai Járási Hivatal Hatósági Főosztály Népegészségügyi Osztályához (5600 Békéscsaba, Szabadság tér 11–17. sz., telefonszám: 06-66-528-320) haladéktalanul be kell jelenteni. Amennyiben az alkalmazott csalétek-vakcina bőrre, sebbe, szembe, orrba, szájba, nyálkahártyára kerül, haladéktalanul orvoshoz kell fordulni.

Ha a vakcinázott területen vadon élő vagy háziállat elhullott tetemére bukkannak, azt érintetlenül kell hagyni és haladéktalanul értesíteni szükséges a területileg illetékes hatósági állatorvost, a helyi önkormányzatot vagy a vadásztársaságot – írja a bekesijarasok.hu.

hirdetés

Szóljon hozzá!

22 − 13 =