NMHH: megújulnak az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok

Fotó: Pixabay

Megújulnak az országos digitális földfelszíni televíziós hálózatok 2020-ban a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) most induló pályázata révén – közölte az NMHH csütörtökön az MTI-vel.

hirdetés

A közlemény szerint a hatóság – véleményezés céljából – már közzétette honlapján az áprilisban meghirdetendő pályázat tervezetét. A piaci szereplők észrevételeit, véleményét március 26-áig várja az NMHH és a tervek szerint júniusban hirdetnek nyertest. A jelenlegi hálózatok üzemeltetési jogosultsága 2020. szeptember 5-én jár le, de annak érdekében, hogy a frekvenciák újraosztása ne okozzon fennakadást, elegendő időt hagyva a felkészülésre már idén áprilisban meghirdetik a pályázatot – írták.

A pályázat nyertese öt hálózatot építhet ki és üzemeltethet 2020. szeptember 6-ától 12 éven át. Az NMHH feltételként szabja a pályázóknak, hogy minden állampolgár számára kódolatlanul és folyamatosan biztosítsák a közszolgálati televíziós és rádiós tartalmak elérését, változatlan minőségben és ingyenesen az új hálózatokon is.
A hatóság tájékoztatása szerint Magyarországon jelenleg öt digitális földfelszíni videós jeltovábbításra alkalmas, azaz DVB-T (Digital Video Broadcasting – Terrestrial) hálózat működik a 470 MHz és a 790 MHz közötti (UHF) sávban. A hálózatokon keresztül az üzemeltető 12 ingyenes és 47 fizetős televíziócsatorna, valamint a 4 közszolgálati rádiócsatorna műsorát továbbítja.

A lejáró jogosultság újrapályáztatása nemzetközi kötelezettség is – hangsúlyozta a hatóság, hozzátéve, a tervezett 5G-s fejlesztésekhez elengedhetetlen, hogy szabaddá tegyék a 700 MHz-es (694 és 790 MHz közötti) frekvenciasávot, melyet a mostani hálózatok egy része is használ, mindezt az európai uniós irányelvek szerint.
Kiemelték, hogy több csatorna vagy jobb vételi minőség mellett is marad hely az 5G-s fejlesztéseknek. Az új hálózatok közül három már a DVB-T2-es szabványnak megfelelő, modernebb hálózat lesz, amely a jövőben akár a mostaninál több tévécsatorna elérését és akár a meglévők jobb minőségű vételét is lehetővé teheti majd. Emellett a “kiürülő” 700 MHz-es sáv kulcsszerepet játszik a szintén idén tervezett, mobil célú frekvenciaértékesítésben. A frekvenciasávok átrendezése tehát szükségszerű, de az ezzel járó változások fejlődést hoznak majd a digitális televíziózás és az ötödik generációs internetes hálózatokra épülő megoldások terén is. A pályázaton az NMHH kiemelt célja a nézői érdekek szem előtt tartása, ezért a nyertesének olyan megoldást kell majd alkalmaznia, ami a szabad vétellel tévéző lakosságnál nem jelent semmilyen anyagi megterhelést, beavatkozást, és amihez nem lesz szükség új vevőberendezés megvásárlására.

A véleményezésre most közzétett dokumentációtervezetről szakmai konzultációt tart március 20-án a hatóság. Két DVB-T-s hálózatot 2020. szeptember 5-éig kell majd kiépítenie a leendő üzemeltetőnek, és biztosítania azokon az előfizetés nélküli, közszolgálati csatornák folyamatos elérését. Az előfizetéses szolgáltatásoknak helyet adó három modernebb hálózat elindítására további hat hónapja lesz a nyertesnek – írták, megjegyezve, hogy már a pályázati dokumentáció március 6-án közzétett tervezetében is fontos értékelési szempont ezek mielőbbi megvalósítása, azaz közös – hatósági és üzemeltetői – érdek, hogy a kódolt csatornák is a lehető legrövidebb időn belül hozzáférhetőek legyenek majd.

Magyarországon 2008 óta működnek országos földfelszíni digitális televíziós műsorszóró hálózatok, ezek üzemeltetési jogosultságát 12 évre az Antenna Hungária Zrt. nyerte el, amely a MinDig TV-szolgáltatáscsaládon keresztül hasznosítja azokat.

hirdetés

Szóljon hozzá!

7 + 1 =