Három ünnepséggel emlékeztek meg Gyulán

Fotó: Körös Hírcentrum

Egy programsorozattal emlékeztek meg az 1848-49-es forradalom hőseiről Gyulán március 15-én. Elsőként a Kossuth téren koszorúztak, majd a városi megemlékezésre került sor a Petőfi téren. Itt dr. Görgényi Ernő, a település polgármestere mondott ünnepi beszédet. A program a Polgármesteri Hivatal dísztermében, az ünnepi testületi üléssel zárult.

hirdetés

A városvezető beszédében kiemelte, még 170 év után is összegyűlnek a magyarok határon belül és kívül, hogy megünnepeljék ezt a napot. Gyulán már a forradalom kitörésének első évfordulójáról is méltóképpen megemlékeztek. A híres gyulai kaszinó tagjai terjesztettek ez iránt indítványt a vármegye közgyűlése elé, melyet az elfogadott és utasította a városokat és községeket, hogy 1849. március 15-én hazafias ünnepet tartsanak. A fellobogózott gyulai utcákon már reggel óriási néptömeg hullámzott, a közeli községekből is sokan érkeztek a fürdővárosba. Ennek eredményeként az eseményen jelentős adományok gyűltek össze a honvédek, a sebesültek és a foglyok ellátására is. Ekkorra ugyanis már hadban állt Magyarország, sok ezer honvéd hullatta vérét a csatatereken. Törvényes nemzeti ünnepként a rendszerváltás óta tartjuk március 15-ét. A beszéd után a Kaláka együttes adott ünnepi műsort, amelyben közreműködött Lázár Balázs színművész, a Calliope Színjátszó Kör és a Körös Táncegyüttes. Az ünnepség a koszorúk elhelyezésével zárult.

hirdetés

A városi elismerések átadására az ünnepi testületi ülésen került sor. Elsőként Dr. Stein Tamás gyermekháziorvos kapta meg a Kiváló Polgár címet. A Gyula Városért elismerést idén dr. H. Nagy Katalin, a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Gyermekosztályának gyermek diabetológus főorvosa; gyermekpulmonológusa, Bagosi Sándor, a Dig Build Kft. ügyvezetője, dr. Ábrahám Csaba vállalkozó, Tóth Béla szobrászművész, Bak Sándor, a Körös-vidéki Vízügyi Igazgatóság nyugalmazott igazgatója, valamint a Békés Megyei Központi Kórház Pándy Kálmán Tagkórház Hospice Osztálya kollektívája érdemelték ki.

Gyula Város Szolgálatáért kitüntetésben idén Antal Károly, a Gyulai Közüzemi Nonprofit Kft. Vízellátási- és Szennyvízelvezetési Üzem Vízkitermelési csoportjának vezetője, Igricz József közterület-felügyelő, Lipták Judit, a Gyulai polgármesteri Hivatal Pénzügyi Osztályának osztályvezetője részesült. A Dr. Gyarmati István-díjat ezúttal dr. Ráfi Péter, a NAV Békés Megyei Adó- és Vámigazgatósága Ügyfélkapcsolati osztályának osztályvezetője vehette át.

hirdetés

Szóljon hozzá!

46 + = 51