Petőfi-kiállítás nyílt a Munkácsy Mihály Múzeumban

petőfi Fotó: Körös Hírcentrum

Nemzeti ünnepünkön nyílt meg a Petőfi anzix – Kortárs képzőművészek a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum gyűjteményében című időszaki kiállítás a Munkácsy Mihály Múzeumban.

A kiállítás külön kuriózuma a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség irattárában őrzött, Petőfi Sándor születési anyakönyvi bejegyzését tartalmazó eredeti keresztelési anyakönyv, ami kizárólag a megnyitó ideje alatt volt megtekinthető.

hirdetés

Lupták György a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközség igazgató lelkésze a tárlat megnyitóján elmondta, az anyakönyv korábban még soha nem hagyta el Kiskőröst. Nem csak a Kiskőrösi Evangélikus Egyházközségnek, de Kiskőrös városának is egy nagyon féltett és nagy becsben tartott kincse.

Fotó: Körös Hírcentrum

A két város jó kapcsolatot ápol egymással, ezt a különlegesen féltett kincs ideérkezése is jól mutatja, mondta Ando György, a Munkácsy múzeum igazgatója. Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze elmondta, a kiállítás ötlete tavaly nyáron született meg, amikor is Kiskőrös városa, Békéscsabához hasonlóan szintén újratelepítésének 300. évfordulóját ünnepelte. A kiállítás március 15-i kezdete kézenfekvő volt. A bemutatásra kerülő kortárs gyűjteménynek a különlegessége, hogy minden darabja Petőfi Sándorral kapcsolatos és jó néhány alkotás kapcsolódik a családtagjaihoz, barátaihoz és a feleségéhez Szendrey Júliához is.

A Munkácsy Mihály Múzeum több, mint 45 műtárgyat kapott kölcsön a kiállításra. A tárlatot a kiskőrösi Petőfi Szülőház és Emlékmúzeummal együttműködve 2019. április 14-ig mutatja be az intézmény.

A megnyitó előtt beszélgettünk stúdiónkban Gyarmati Gabriella művészettörténésszel, aki több érdekességgel is szolgált a tárlattal kapcsolatban, illetve Bojczán István kezdeményezéséről is szót ejtett.

 

Szóljon hozzá!

5 + 5 =